Door middel van geaccrediteerde scholingsdagen, 1-op-1 coaching en meeloopdagen en toegang tot de online leergang Ademfysiologie, leg je een stevig fundament in het vak Ademfysiologie.
Na afronding van deze jaaropleiding Toegepaste Ademfysiologie mag je de titel ‘Ademfysioloog’ voeren en het beeldmerk van het Ademfysiologie keurmerk gebruiken.
Je hebt geleerd hoe ademhaling een directe invloed heeft op het zenuwstelsel, het endocrien systeem en het hart. Je kent ademhalingsinterventies in je repertoire voor stressgerelateerde klachten en pijnperceptie, voor nek-, schouder-, rugklachten, voor herstel na een operatie of blessure.
Ontdek hoe ademhalingstechnieken slaap en psychologisch welzijn verbeteren, en leefstijlgerelateerde aandoeningen positief beïnvloeden. Versterk daarnaast de fysieke gesteldheid door te werken aan houding, spieren en kaakontwikkeling.
Met deze kennis krijg je de tools om jouw patiënten, atleten of studenten op een hoger niveau te ondersteunen en te begeleiden naar betere prestaties en welzijn.
Een jaaropleiding Ademfysiologie volg je omdat je professioneel wilt werken met ademhalingsinterventies. Je richt je daarbij niet uitsluitend op één enkele ademhalingstechniek. Je leert alles over de (dis)functionele ademhaling, over de functie, de werking en de systeeminteracties van de ademhaling in het lichaam. Je leert de ademhaling observeren en analyseren, je leert je functionele ademhalingstechnieken in de volle breedte in kan zetten om daarmee de persoon met ademklachten die voor je zit te begeleiden naar een gezond adempatroon.
Deze kennis, het leren observeren, meekijken, analyseren en behandelen doe je in de jaaropleiding Toegepaste Ademfysiologie. Je krijgt toegang tot alle informatie, bronnen en artikelen die door het Instituut voor Ademfysiologie zijn verzameld. Ook krijg je toegang tot een uitgebreide presentatie Toegepaste Ademfysiologie die je na afronding van de opleiding zelf kunt gebruiken in je werk. Je ontvangt een certificaat van deelname en werkt als Ademfysioloog.
Je hebt kennis over de chemie van de ademhaling, het effect van de ademhaling op het brein, het zenuwstelsel en het endocrien systeem. Je bent bekend met de anatomie van het ademhalingssysteem, de rol van CO2 en je kent het belang van het Bohr effect.
Je kent het fysiologische verschil tussen mond- en neusademhaling. Je kunt een disfunctionele ademhaling herkennen en weet wat de gevolgen zijn van disfunctionele ademhaling. Je weet hoe je dit kunt corrigeren en kent de technieken om een functionele ademhaling aan te leren.
Je hebt kennisgemaakt met een breed repertoire aan ademhalingstechnieken, hebt hier mee geoefend. Je weet deze technieken te integreren in je eigen behandeling gerelateerd aan een variëteit aan klachten die je in je praktijk ziet.
Je hebt kennis over de relatie tussen ademhaling en het bewegingsapparaat. Je weet welke spiergroepen hierbij betrokken zijn en wat de rol is van het middenrif. Je weet hoe je ademhaling kunt inzetten om het bewegingsbereik te vergroten.
Je hebt kennis over de invloed van de ademhaling op het zenuwstelsel en de rol die het speelt bij het fight-or-flight mechanisme in het lichaam. Je begrijpt hoe de ademhaling interne stressklachten kan verlichten.
Je hebt kennis gemaakt met het effect van de ademhaling op de pijn die een cliënt kan ervaren. Je leert hoe de ademhaling deze perceptie kan veranderen en ingezet wordt bij het reguleren van pijn. Je leert het effect van de ademhaling op het herstel van weefsels in het lichaam en hoe je dit kunt inzetten.
Door zelf te ervaren leer je wat het fysiologische effect is van water op de ademhaling en het effect van regelmatige koudeblootstelling op het lichaam. Je weet hoe je dit kunt integreren in de begeleiding van cliënten en patiënten.
Je bent in staat de ademhaling te meten met een wetenschappelijk gevalideerde schaal en je kent verschillende testen die de kwaliteit van de ademhaling in kaart brengen. Je leert hoe je cliënten meer betrokken krijgt bij de interventies door het fysiologische effect op het lichaam met metingen inzichtelijk te maken.
Je bent in staat een patiënt/cliënt op een gestructureerde manier te begeleiden naar een functioneel ademhalingspatroon. Onder supervisie heb je een veelvoorkomende ademhalingsinterventie op procesmatige wijze geïnstrueerd.
We houden er rekening mee dat de meeste cursisten deze jaaropleiding doen náást een baan en andere verplichtingen. De jaaropleiding Toegepaste Ademfysiologie doorloop je 8 verschillende 1-op-1 scholing- en meekijkdagen die in jouw agenda worden ingepast. Daarnaast zijn er vier workshop die wel op een vaste datum worden georganiseerd, vaak op een zaterdag. In de volgende sectie staat de indeling van de jaaropleiding:
De opleiding start met een entreetoets in de online leergang Ademfysiologie. Hierna krijg je toegang tot de online leergang en doorloop je op eigen tempo 18 modules. De leergang is een uitgebreid naslagwerk waarin diep wordt ingegaan op de theorie van het vak ademfysiologie. Denk dan aan de chemie van de ademhaling, de rol van CO2 en NO, maar ook de anatomie van de longen, de geschiedenis en het ontstaan van de longen, het effect van de ademhaling op het brein, op het hormonale systeem en op het zenwuwstelsel. Hier vind je alle relevante wetenschappelijke artikelen en kun je het slidedeck Toegepaste Ademfysiologie downloaden voor eigen toekomstig gebruik. Deze online leergang is ook los te boeken.
Musculoskeletaal | 6 contacturen
6 punten (Kwaliteitshuis Fysiotherapie KRF&SKF) basisregister algemeen fysiotherapeut (toegekend)
6 punten (ADAP) voor oefentherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en psychomotorisch therapeuten (in aanvraag)
6 punten (NIP) lichaamsgericht werkende psychologen (in aanvraag)
Met een basisworkshop toegepaste ademfysiologie wordt de opleiding geopend door ademfysioloog Steven Zwerink. Tijdens deze scholing verkrijg je fundamenteel inzicht in de complexe werkingsmechanismen en functie van de ademhaling: de chemie, de anatomie, de neurologie allen direct in relatie met het bewegingsapparaat en met een focus op preventie en herstel. Deze dag duurt van 9.00 tot 17.00 en vindt plaats in het Rusttheater in Reutum. Deze workshop wordt meerdere keren per jaar georganiseerd en je kunt aansluiten op een voor jou passend moment, op 16 januari 2025.
12 contacturen
Met ademfysioloog Steven Zwerink krijg je vier keer een intensief scholingsdagdeel van 3 contacturen waarin uiteraard de gezondheidswinst aan bod komt die met ademhaling te behalen valt. Daarnaast geloven wij dat ademhaling iets is dat je moet ervaren om het goed te doorgronden. En daarom ga je tijdens de scholingsdagdelen actief aan de slag met de ademhaling: je gaat het water in om een freedive te maken. Je ervaart de mamalian dive reflex en leert wat het effect daarvan is op de weefsels. Je gaat mee de sportschool in en leert over het effect van de ademhaling op uithoudingsvermogen, op kracht en prestatie. Er is een scholingsdagdeel gewijd aan leefstijl: het effect van ademhaling op slaap en hoe het inrichten van je dag je ademhaling beïnvloedt.
12 contacturen
Onder begeleiding van ademfysioloog Steven Zwerink neem je een kijkje in het vak ademfysiologie waar het belangrijk is om de ademhaling te kunnen observeren, te analyseren wat je hebt gezien om dan een eerste conclusie te kunnen trekken wat er in het ademhalingspatroon aangepast zou kunnen en moeten worden. Tijdens de casuïstiek dagdelen zie je verschillende klachten voorbij komen: ademhalings-problemen bij aandoeningen, klachten door leefstijl en ademklachten bij het sporten. Je loopt mee in de praktijk van ademfysioloog Steven en kijkt mee tijdens de intake, het observeren en analyseren en tenslotte kijk je mee tijdens het begeleiden van ademhalingsinterventies. Je leert hoe je disfunctionele ademhaling vaststelt en weet welke tools en testen je hiervoor gebruikt.
Musculoskeletaal | 6 contacturen
6 punten KRF&SKF register beroepsmatig fysiotherapie (in aanvraag)
Onder leiding van fysiotherapeut Edwin Textor leer je alles over ademhaling in relatie tot het bewegingsapparaat. Je leert over de rol van de ademhaling in het bewegingsapparaat. Er is uitgebreid aandacht voor de rol van het middenrif. Ook leer je over het effect van ademhaling op houding en je maakt kennis met verschillende technieken die je kunt toepassen bij het verminderen van nek-, schouder-, en rugklachten. Deze workshop wordt meerdere keren georganiseerd en je kunt aansluiten op een voor jou passend moment, de eerste keer op 12 april 2025.
Psychosomatiek | 6 contacturen
6 punten KRF&SKF register psychosomatisch fysiotherapie (in aanvraag)
Onder leiding van revalidatieartsen Marlies Bodde, phd en Reinout van Vliet ga je aan de slag met de ademhaling gerelateerd aan pijnklachten. Marlies promoveerde op dit onderwerp en is een inspirerend spreker. Ook behandelt zij het inzetten van ademhalingsinterventies bij interne stressgerelateerde klachten. Reinout deelt zijn inzichten over het toepassen van ademhalingsinterventies in de revalidatie, in specifieke patiëntgroepen en bij herstel. Deze workshop wordt meerdere keren per jaar georganiseerd en je kunt aansluiten op een voor jou passend moment, de eerste keer op 15 mei 2025.
6 contacturen
Onder leiding van ademfysioloog Steven Zwerink , neem je deel aan de afsluitende workshop van de opleiding Ademfysiologie waar alles samen komt. Herhaling van de fundamentele kennis over de ademhaling waarbij je opgedane kennis op een prikkelende manier getoetst wordt tijdens een door jou gegeven presentatie. Er is een blok dat gaat over koudeblootstelling en ademhaling waarna je zelf in het ijsbad gaat. Verschillende ademhalingsinterventies worden nogmaals uitgelegd en je oefent daar zelf mee. In het tweede deel is er aandacht voor het op procesmatige wijze, zelf instrueren van een belangrijke ademhalingsinterventie.
Met een groeiend team aan specialisten organiseren we de kennisoverdracht in deze opleiding. De cursusleiding van de opleiding Toegepaste Ademfysiologie is in handen van ademfysioloog en oprichter van het Instituut voor Ademfysiologie, Steven Zwerink. Hij wordt hierbij ondersteund door verschillende artsen, paramedici en specialisten uit het werkveld.
Reinout is revalidatie arts en houdt zich bezig met het herstel na een ziekte en de beperkingen die kunnen of zijn ontstaan als gevolg van een ziekte of aandoening. Ademhaling speelt een steeds grotere rol in dit vakgebied en Reinout deelt zijn kennis hierover.
Marlies is ook revalidatie arts maar met een specifiek aandachtsgebied en dat is pijnmanagement. Zij promoveerde op dit onderwerp en deelt in de opleiding haar kennis op het gebied van ademhaling, pijnklachten en stress-gerelateerde klachten.
Edwin is fysiotherapeut en docent Muskuloskeletaal aan de Saxion Hogeschool. In de opleiding deelt hij zijn kennis over ademhaling en het bewegingsapparaat, de biomechanica, houding en een variëteit aan klachten die met ademhaling te behandelen zijn.
Nurcan is reconstructief tandarts. De mond is de basis van alles, stelt Nurcan. Haar werkwijze is kenmerkend voor haar gedreven, zorgzame en leergierige karakter. De combinatie van haar kennis, ervaring en persoonlijke levensverhaal maken haar een ware aanwinst.
Steven is ademfysioloog en weet alles over de fysiologie van de ademhaling. Als oprichter van het instituut staat hij aan de wieg van deze opleiding en is hij verantwoordelijk voor het inhoudelijke curriculum en de 1-op-1 begeleiding van cursisten.
We plannen graag een intake gesprek met potentiële cursisten om informatie te verstrekken en vragen te beantwoorden die er eventueel nog leven over deze jaaropleiding Toegepaste Ademfysiologie. Tijdens het intakegesprek wordt gevraagd waarom je deel wilt nemen en bij wederzijdse instemming kun je aangeven wanneer je wilt beginnen. Plan via de kalender een gesprek:
Download en lees direct onze nieuwste whitepaper over wanneer onopgemerkte ademhalingsproblemen het leren, spelen en groeien op school belemmeren. En vooral: wat je eraan kunt doen!