Voor tandartsen, reconstructief tandartsen, tandarts-gnathologen, MRA-tandartsen, tandarts pedodontologen, orthodontisten, kaakchirurgen, mondhygiënisten, logopedisten.
In de opleiding tot tandarts komt ademhaling vaak nauwelijks aan bod, terwijl een disfunctionele ademhaling een cruciale rol speelt bij problemen in de ontwikkeling van de kaak en bijdraagt aan tal van gebitsproblemen. Onze exclusieve workshop over toegepaste ademfysiologie in de tandheelkunde biedt een unieke kans om dit belangrijke, maar onderbelichte thema te ontdekken en direct toe te passen in de praktijk.
Disfunctionele ademhaling, vaak veroorzaakt door verkeerde houding of onbewust aangeleerde patronen, kan ongemerkt leiden tot klachten zoals verminderde prestaties, slechter herstel en verstoorde slaap. Bovendien beïnvloedt het de pH-waarde, zuurstofafgifte, hormonale balans en de interne chemie van het lichaam – factoren die direct effect hebben op de mondgezondheid en kaakontwikkeling.
Tijdens deze workshop leer je hoe je de ademhaling van je patiënten kunt analyseren en verbeteren. Je krijgt inzicht in de anatomische, chemische en neurologische verbindingen tussen ademhaling, het gebit en de kaakontwikkeling. Ook bespreken we hoe je deze kennis kunt gebruiken tijdens de anamnese, zodat je problemen eerder kunt signaleren en effectievere behandelingen kunt bieden. Met diverse ademoefeningen en een ademtest ga je de theorie meteen in praktijk brengen.
Schrijf je vandaag nog in en ontdek hoe ademfysiologie een krachtige toevoeging kan zijn aan jouw tandheelkundige expertise!
Het kunnen observeren en detecteren van disfunctionele ademhaling bij patiënten en de juiste ademhalingsinterventies op te nemen in de behandeling, disfunctionele ademhaling te corrigeren en daarmee een scala aan problemen te voorkomen die gerelateerd zijn aan de ontwikkeling van het gebit en de kaak, alswel het verminderen van gaatjes en ontstoken tandvlees. Dit leer je tijdens de scholingsdag:
Wat zeggen andere tandartsen?
Je bent van harte welkom in het Rustheater in het rustieke Reutum (nabij Almelo). We beginnen de scholingsdag om 9.00 en ronden af om 17.00. Bekijk hieronder het programma:
Tijdens het ochtenddeel van de eerste dag staan er verschillende presentaties en praktische oefeningen op het programma.
In de opening heten Steven en Nurcan je welkom, vertellen over hun achtergrond en intensieve samenwerking. De dag begint direct praktisch met een ademtest en ziet hoe je eigen ademhaling ervoor staat en leert welke zaken je in de intake of anamnese mee kunt nemen.
In deze levendige presentatie doe je kennis op over de verschillende onderdelen van de anatomie en de fysiologie van het ademhalingsstelsel. Je leert de werking van de ademhalingsbeweging uit te leggen aan een collega, je maakt kennis met de chemie van de ademhaling en de kracht van CO2. Je leert over de rol van ademhaling in het zenuwstelsel en maakt kennis met verschillende disfunctionele ademhalingspatronen.
Een presentatie vol met casuïstiek. Nurcan presenteert verschillende casussen uit haar tandartspraktijk die de gevolgen van disfunctioneel ademhalen in de tandartspraktijk illustreren. Dit biedt praktische handvaten om in het tweede deel van de scholingsdag met ademhalingsinterventies aan de slag te gaan specifiek gericht op het corrigeren van disfunctionele ademhaling.
Tussen het ochtend en het middagdeel is er een lange pauze van 45 minuten waarin een verse lunch wordt bereidt en geserveerd in het restaurant van het Rusttheater. Verse broodjes, een salade, wat wraps, verse sapjes met liefde bereid. Uiteraard wordt rekening gehouden met toleranties en kun je dit doorgeven.
Dit is ook een goed moment om de benen even te strekken en een luchtje te scheppen 😉
Tijdens het middagdeel zijn er twee sessies met een korte pauze tussendoor.
In deze presentatie leer je over het belang van ademcoördinatie. Steven gaat dieper in op disfunctionele ademhalingspatronen en veelvoorkomende klachten als gevolg daarvan. Je leert disfunctionele ademhaling herkennen en gaat aan de slag met neusademhaling. Je leert welke hulpmiddelen je daar eventueel bij kunt gebruiken. Je doet zelf een oefening met neusademhaling.
Nurcan gaat verder in op het vaststellen van ademhalingsproblematiek bij cliënten in de tandartspraktijk, hoe je dit meeneemt in de anamnese en welke ademhalingsinterventies in te zetten zijn in de tandartspraktijk. Uiteraard wordt besproken in welke situaties je welke ademhalingsinterventies in kunt zetten.
Deze scholingsdag wordt verzorgd door Steven Zwerink en Nurcan Yilmaz – Vukkink. Lees meer over hun achtergrond hieronder.
Steven Zwerink is voormalig topsporter (zilver NK Atletiek 2007, 400m sprint) en onderdeel geweest van het Nederlands sprint team. Hij is een advanced freediver en gegrepen door de kracht van de ademhaling.
Sinds Steven in 2018 van de fiets gereden werd door een auto tijdens een triatlontraining in Mexico, is hij gefascineerd door de ademhaling. Een ogenschijnlijk eenvoudige ademhalingstechniek in combinatie met een mobilisatie op de fysiotherapietafel, startte bij hem de harde schijf weer op na lange tijd van klachten en uitblijvend herstel. Als één ademhalingstechniek al zo’n invloed heeft op een mensenleven, wat kan er dan nog meer mee? Vastbesloten om de zweverige sluier van ademhaling af te halen, deelt Steven zijn kennis op het gebied van toegepaste ademfysiologie.
EPA en NVVRT geregistreerd tandarts. Ambassadeur van Karma dentistry. Eigenaar van Daniels Tandheelkunde. Nationaal en internationaal spreker.
Bijzondere interesse in topsport en tandheelkunde en ademhaling
Nurcan (spreek uit als Nur-djan) is reconstructief tandarts. In 2018 opende ze samen met haar zus (ook tandarts) praktijk voor tandheelkunde Daniels in Enschede. De mond is de basis van alles, stelt Nurcan. Zelf eet ze bewust heel gezond en sport ze iedere dag. Een levensstijl die zich terugvertaalt in haar kliniek. ‘Nieuwe cliënten krijgen hier altijd een uitgebreide intake. Hoeveel eetmomenten heb je op een dag? Drink je thee of koffie met suiker en ben je een mond- of neusademhaler? Wij gaan echt op zoek naar de kern van gebitsproblemen.’ Haar werkwijze is kenmerkend voor haar gedreven, zorgzame en leergierige karakter. Wij zijn super trots dat ze samenwerkt met het Instituut voor Ademfysiologie om haar kennis en ervaring die ze opdoet in haar praktijk met andere tandartsen te delen.
ONTDEK DE KRACHT VAN ADEMHALING
Tot 31 december 2024 kun je de scholingsdag van 22 maart 2025 boeken voor een ‘earlybird‘ prijs van €325.- Er zijn maximaal 25 plaatsen beschikbaar. Je ontvangt een factuur een email met verdere informatie over de scholingsdag na betaling.
Locatie: Rusttheater Reutum (vlakbij Almelo)
Contacturen: 6
Tijd: 9.00 – 17.00
Cursusleiding: S.Zwerink (ademfysioloog) en N. Yilmaz-Vukkink (tandarts)
Thema: Mondzorg
Accreditatie:
6 punten (KRT) (in aanvraag)
6 punten (NVvO) (in aanvraag)
6 punten Kwaliteitsregister Mondhygiënisten (in aanvraag)