Til je expertise naar een hoger niveau met deze uitgebreide online leergang in ademfysiologie, speciaal ontworpen voor professionals.

Online Leergang
Ademfysiologie

€875,- vrij van BTW

Let op! Start op 1 Juni 2024
(early bird toegang mogelijk vanaf 1 mei)

7 hoofdstukken

±26 uur studiebelasting met entree- en eindtoets. Met audio en video.

online masterclasses

Discipline gerichte verdieping in verschillende online sessies door arts of expert.

Doelgroepen

artsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, oefentherapeuten, tandartsen, ademspecialisten, sport trainers, onderwijzers.

Instapniveau

EQF-niveau 6 (post-bachelorniveau). Medisch of paramedische vooropleiding is een pré maar geen vereiste.

Verbeter uw professionele vaardigheden met uitgebreide kennis van ademfysiologie

Als professional in de gezondheidszorg, sport, of onderwijs, kan diepgaande kennis van ademfysiologie uw benadering aanzienlijk verrijken. Door uw expertise te combineren met de kracht van functionele ademhaling en bewezen ademhalingstechnieken, kunt u een breed spectrum aan problematieken effectiever aanpakken en zelfs voorkomen.

Deze online leergang biedt u de tools en inzichten om uw patiënten, atleten, of studenten op een hoger niveau te ondersteunen en begeleiden.

Ademfysiologie | Longen en Middenrif

Doelstelling & leerdoelen

Het primaire doel van deze online leergang Ademfysiologie is deskundigheidsbevordering

Wat u kunt verwachten na het voltooien van deze online leergang

Na het afronden van deze online leergang beschikt u over een diepgaand begrip van de fundamenten van ademfysiologie. U leert disfunctionele ademhaling te observeren en herkennen, en raakt vertrouwd met een breed scala aan functionele ademhalingsinterventies. Bovendien krijgt u inzicht in de gezondheidsresultaten die deze interventies kunnen opleveren, alles gebaseerd op evidence-based practice (EBP).

Waarom deze leergang?

Onze leergang biedt u niet alleen theoretische kennis, maar ook praktische vaardigheden die direct toepasbaar zijn in uw dagelijkse praktijk. U leert hoe u de nieuwste wetenschappelijke inzichten kunt integreren in uw werk, waardoor u uw patiënten, atleten, of studenten nog beter kunt ondersteunen.

Wat maakt ons uniek?

  • – Evidence-based benadering: Alle modules zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke bevindingen.
  • – Interactieve leerervaring: Praktische oefeningen en casestudies zorgen voor een diepere begrip en toepassing van de theorie.
  • – Breed toepasbaar: Of u nu in de gezondheidszorg, sport, of onderwijs werkt, deze leergang biedt waardevolle tools en technieken.

Let op: praktische workshops zijn niet inbegrepen.

Sluit u aan bij een gemeenschap van professionals die hun kennis en vaardigheden naar een hoger niveau tillen. Meld u vandaag nog aan en transformeer uw aanpak met onze gespecialiseerde online leergang in ademfysiologie!

ADEM∙FY∙SIO∙LO∙GIE

"De wetenschap die het effect bestudeert van ademhaling op de fysieke, mentale, emotionele en spirituele gesteldheid van mensen”

Ademfysiologie | Longen en Middenrif

INHOUD van de Online LEERGANG

Til je expertise naar een hoger niveau met onze uitgebreide online leergang in ademfysiologie, speciaal ontworpen voor professionals. In 7 diepgaande hoofdstukken, verdeeld over 18 uitgebreide modules, leg je een solide fundament in deze cruciale wetenschap. Bereid je voor op een studiebelasting van ongeveer 26 uur, vol met waardevolle inzichten en praktische toepassingen, die je professionele vaardigheden verder versterken.

Grondslagen Ademfysiologie

1. Grondslagen van de Ademfysiologie

In dit hoofdstuk duiken we diep in de fysiologie van het ademhalingssysteem met twee uitgebreide modules. We behandelen de anatomie van de longen, de mechanismen van gaswisseling, en het transport van zuurstof en koolstofdioxide. Daarnaast bespreken we storingen in het gastransport en hoe deze van invloed kunnen zijn op de ademhaling. Het hoofdstuk sluit af met een gedetailleerde verkenning van de chemie van de ademhaling, inclusief de interacties tussen zuurstof en CO2, en de cruciale rol van stikstofmonoxide.

Ademhaling

2. De Ademhaling

In dit tweede hoofdstuk nemen we je mee op een boeiende reis door de ademhalingsgeschiedenis en longontwikkeling, verspreid over vier uitgebreide modules. We starten met de evolutie van de ademhaling en de samenstelling van lucht, gevolgd door de fascinerende in-utero ontwikkeling van de longen. Vervolgens bespreken we de verschillende ademhalingsspieren, met extra aandacht voor de cruciale inademingsspier: het diafragma. In twee afzonderlijke modules richten we ons op de voordelen van neusademhaling en de impact van disfunctioneel ademen.

Scherm­afbeelding 2024-03-11 om 17.15.44

3. Autonoom Zenuwstelsel

In het derde hoofdstuk behandelen we de rol van ademhaling bij de regulatie van het autonoom zenuwstelsel. We gaan in op het effect van ademhaling op het hart, hartritmevariabiliteit en cardiovasculaire gezondheid. Je leert over de Polyvagaal Theorie.

Ademhaling-en-systeeminteracties

4. Ademhaling & Systeeminteracties

In het vierde hoofdstuk bespreken we de ademhaling en bijbehorende systeeminteracties:  het effect van ademhaling op de bloeddruk, hoe ademhaling de zuur/base reguleert, we bespreken respiratoire en metabole acidose, de nervus vagus en ademhaling komen uitgebreid aan bod. We bespreken hoe de ademhaling de kou- en pijnperceptie beïnvloedt, en behandelen de body-mind en mind-body connectie. Er is aandacht voor het olfactorisch systeem en tot slot behandelen we de rol van ademhaling in het endocriene systeem. 

Ademhalingsaandoeningen

5. Ademhalingsstoornissen

In het vijfde hoofdstuk komen er verschillende ademhalingsstoornissen- en aandoeningen aan bod. We bespreken longaandoeningen en de relatie met ademfysiologie. Er is aandacht voor leefstijl gerelateerde aandoeningen en hun relatie met ademhaling. Tot slot bespreken we aandoeningen met een fysieke oorzaak en hun relatie tot ademfysiologie. Er is een module gewijd aan diagnostiek, verwijzing en de rol van de ademfysioloog. 

Scherm­afbeelding 2024-03-12 om 09.12.19

6. Ademhalingsinterventies

Het zesde hoofdstuk is volledig gewijd aan het bevorderen van de kennis rondom ademhalingstechnieken en interventies. Er komen verschillende ademhalingsinterventies aan bod die allemaal een andere functie hebben. De wetenschappelijke onderbouwing hiervan staat centraal. Er is veel onderzoek gedaan naar ademhaling en deze versnipperde kennis wordt in dit hoofdstuk samengebracht. Alles vanuit evidence-based-practice (EBP) fundament. 

Autonoom Zenuwstelsel

7. Gezondheidsuitkomsten

De gezondheidsuitkomsten van functionele ademhaling zijn talrijk en komen in het zevende hoofdstuk aan bod. Er is aandacht voor ademhaling en het effect op slaap, de psychologische aspecten van ademhaling, positieve uitkomsten met betrekking tot leefstijlgerelateerde aandoeningen, evenals voordelige effecten op de fysieke gesteldheid: houding, muscoloskeletaal, kaakontwikkeling.

Ademfysiologie | Longen en Middenrif

inhoud van de ONLINE MASTERCLASSES

Diverse medisch professionals geven een kijkje in de praktijk van hun vakgebied en delen wat er gebeurt als ademhaling meegenomen wordt in de anamnese en behandeling. U krijgt toegang tot deze masterclasses bij deelname aan de Online Leergang Ademfysiologie. Het is niet mogelijk deze los te volgen.

Tandarts Nurcan Yilmaz-Vukkink

Online Masterclass Functionele Ademhaling in de tandartspraktijk

Reconstructief tandarts Nurcan Yilmaz-Vukkink bespreekt samen met Steven Zwerink toepassing van functioneel ademhalen in de tandartspraktijk. Nurcan behandelt het contact met patiënten, het observeren, het analyseren, de link met leefstijl en een variatie aan gebitsproblemen gerelateerd aan ademhaling.

-> doelgroep: tandartsen, reconstructief tandartsen, esthetisch tandartsen, mondhygiënisten, logopedisten.
-> accreditatie in voorbereiding (KRT).

Ademfysiologie Revalidatie Reinout van Vliet Roessingh Enschede

Revalidatiearts dr. Reinout van Vliet

Online Masterclass Toegepaste Ademfysiologie in de revalidatie

Revalidatie arts Reinout van Vliet geeft samen met Steven Zwerink een korte samenvatting van de ademfysiologie gevolgd door observatie van ademhaling en ademinterventies in de revalidatie praktijk voor artsen, revalidatieartsen, fysiotherapeuten, podologen en andere belangstellenden. 

-> doelgroep: revalidatieartsen, fysiotherapeuten, podologen.
-> accreditatie in voorbereiding (ABAN, SKF & KRF).

bodde-marlies

Leefstijlarts dr. Marlies Bodde

Online Masterclass Functionele Ademhaling in de leefstijlgeneeskunde

Leefstijl- en revalidatie arts dr. Marlies Bodde (phd) bespreekt samen met Steven Zwerink de rol van ademhaling in het autonoom zenuwstelsel en het endocrien systeem. Dr. Bodde legt de link met stress, onrust en burn-out klachten die ze veel ziet in haar praktijk.

-> doelgroep: huisartsen, leefstijlartsen, leefstijlcoaches, revalidatie artsen, ggd artsen, lichaamsgericht werkende psychologen.
-> accreditatie in voorbereiding (ABAN, NIP).

Edwin Textor | Fysiotherapeut en Manueel Therapeut (Praktijk Fyrtuoos Borculo)

Fysiotherapeut Edwin Textor

Online Masterclass Toegepaste Ademfysiologie en Biomechanica

Docent Musculoskeletair, fysio- en manueel therapeut Edwin Textor bespreekt samen met Steven Zwerink de functionele ademhaling in relatie tot de biomechanica speciaal gericht op fysiotherapeuten manueel therapeuten en podologen. 

-> doelgroep: fysio- en manueel therapeuten, podologen.
-> accreditatie in voorbereiding (SKF& KRF).

❗Toekenning en bijschrijving van accreditatie punten in PE-online voor het register dat van toepassing is op uw vakgebied, vindt handmatig plaats bij succesvolle afronding van de online leergang ademfysiologie.

Multidisciplinaire kennis toegankelijk en toepasbaar GEMAAKT

Binnen de leergang is kennis uit verschillende domeinen verenigd en toepasbaar gemaakt.

Zorg

Fundamentele kennis van de ademhaling, de longen, specifieke aandoeningen en behandelmethodes hoort in de rugzak van iedereen die ademfysiologie bestudeert

Topsport

Topsport staat bekend om de zoektocht naar meetbare extra procenten winst en constant verfijnen. Prestaties verbeteren en herstel versnellen kan met ademhaling. Wat kunnen we leren van de topsport?

Freediving

De relatie tussen onze ademhaling en water is eeuwenoud. Freedivers hebben deze unieke relatie omgezet naar kennis om tot grote diepten te duiken maar deze kan ook elders worden ingezet.

Yoga

De basis van yoga is ademhaling. De ademhaling is leidend in beter bewegen, dieper rekker en ontspannen. Deze diepgaande kennis is cruciaal en wordt daarom veelvuldig aangehaald.

Zang

De lucht die langs onze stembanden glijdt kan krakerig en hees klinken of juist krachtige klanken, lange serenades en betoverende intonaties voortbrengen. En dit is toepasbaar op vele momenten.

Ademwerk

Last but not least: ademwerk wordt veelvuldig ingezet en er is een groeiend aantal effectieve ademtechnieken en testen specifiek ontwikkeld door specialisten die breed ingezet kunnen worden.

Ademfysiologie | Longen en Middenrif

WAT ONTVANGT U IN DEZE ONLINE LEERGANG?

Deze online leergang biedt u tal van voordelen en hulpmiddelen om uw leerervaring te optimaliseren:

fill green Tick mark approved . Check mark icon symbols . symbol for website computer and mobile isolated. green tick verified badge icon. Social media official account tick symbol. 33294092 Vector Art at Vecteezy Eén jaar toegang tot de online leeromgeving/ lesinhoud;
fill green Tick mark approved . Check mark icon symbols . symbol for website computer and mobile isolated. green tick verified badge icon. Social media official account tick symbol. 33294092 Vector Art at Vecteezy Entreetoets om kennisniveau te meten voor aanvang;
fill green Tick mark approved . Check mark icon symbols . symbol for website computer and mobile isolated. green tick verified badge icon. Social media official account tick symbol. 33294092 Vector Art at Vecteezy  Zeven hoofdstukken Ademfysiologie;
fill green Tick mark approved . Check mark icon symbols . symbol for website computer and mobile isolated. green tick verified badge icon. Social media official account tick symbol. 33294092 Vector Art at Vecteezy Tussen 26-28 uur totale studiebelasting;
fill green Tick mark approved . Check mark icon symbols . symbol for website computer and mobile isolated. green tick verified badge icon. Social media official account tick symbol. 33294092 Vector Art at Vecteezy  Tussentijdse prikkelende stellingen;
fill green Tick mark approved . Check mark icon symbols . symbol for website computer and mobile isolated. green tick verified badge icon. Social media official account tick symbol. 33294092 Vector Art at Vecteezy  Toegang tot alle online masterclasses Toegepaste Ademfysiologie (120 minuten per sessie); 
fill green Tick mark approved . Check mark icon symbols . symbol for website computer and mobile isolated. green tick verified badge icon. Social media official account tick symbol. 33294092 Vector Art at Vecteezy  Vragen stellen via email en binnen 48 uur beantwoordt;
fill green Tick mark approved . Check mark icon symbols . symbol for website computer and mobile isolated. green tick verified badge icon. Social media official account tick symbol. 33294092 Vector Art at Vecteezy  Eindtoets met 30+ vragen;
fill green Tick mark approved . Check mark icon symbols . symbol for website computer and mobile isolated. green tick verified badge icon. Social media official account tick symbol. 33294092 Vector Art at Vecteezy  Uitgestelde eindtoets en ‘golden nuggets‘ (een krachtige samenvatting van de gehele online leergang);
fill green Tick mark approved . Check mark icon symbols . symbol for website computer and mobile isolated. green tick verified badge icon. Social media official account tick symbol. 33294092 Vector Art at Vecteezy Er hoeft geen additioneel studiemateriaal aangeschaft te worden;
fill green Tick mark approved . Check mark icon symbols . symbol for website computer and mobile isolated. green tick verified badge icon. Social media official account tick symbol. 33294092 Vector Art at Vecteezy  Bij succesvolle afronding van de online leergang, binnen een maand toekenning van accreditatiepunten in PE online.
Gezondheidsuitkomsten

Online Leergang
Ademfysiologie

€875,- vrij van BTW

Let op! Start op 1 juni 2024
(early bird toegang mogelijk vanaf 1 mei)

Ademfysiologie | Longen en Middenrif

WAT ZEGGEN ANDEREN?

Deze online leergang Ademfysiologie is nieuw en er zijn nog geen meningen weer te geven van mensen die deze specifieke leergang volgden. Wel zijn er een aantal personen geweest die de inhoud van de leergang in een 1-op-1 traject hebben doorlopen. Hun mening ziet u hieronder.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Bram Steijn
Strategie adviseur
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Ribanna Klapwijk
Psycholoog
Ademfysiologie | Longen en Middenrif

Heeft u Vragen?

Heeft u vragen over deze online leergang Ademfysiologie? Vragen over de inhoud, over de artsen en experts die aan dit programma zijn verbonden? Vragen over het leerproces dat u doorloopt in deze online leergang? Vult u dan onderstaand formulier in en wij beantwoorden dit binnen 48 uur.

X