Nederlands Instituut voor Ademfysiologie

Het Nederlands Instituut voor Ademfysiologie is opgericht in 2023 en brengt wetenschappelijk onderbouwde kennis over het effect van functioneel ademhalen op de gezondheid, prestaties, en kwaliteit van leven op een inspirerende manier bij professionals uit de zorg, sport en het onderwijs.

Ademhaling, een vergeten domein

Er wordt veelal aangenomen dat gezond ademhalen vanzelf gaat, maar dit cruciale psycho-fysiologische mechanisme dat ten grondslag ligt aan bijna alle aspecten van het leven verdient meer tijd en aandacht dan het krijgt. 

Ongezonde disfunctionele ademhaling, vaak veroorzaakt door een verkeerde houding of onbewust aangeleerde patronen, staat vaak ongemerkt aan de basis van vele klachten, blessures en kwetsuren of belemmert onbewust prestaties, slaap en herstelvermogen. 

In slechts een paar ademhalingen treden veranderingen op in pH, temperatuur, hartslag, hartritme variabiliteit (HRV), interne chemie, hormoonhuishouding en zuurstofafgifte aan de weefsels. Over de langere termijn zijn de effecten op herstel, prestaties en nachtrust exponentieel. En dit ten goede of ten kwade.

Relevante werkvelden

Effect van disfunctioneel ademhalen

ZORG

Het begint vaak subtiel, met vage klachten: hoofdpijn na een lange dag, slapeloze nachten, of ontwaken met een gevoel van uitputting. Onbewust ademen we te veel, vaak met licht open mond. Door disfunctionele ademhaling laten we onrust toe in ons leven. En in ons lichaam. Deze gewoonten zetten onze gezondheid, prestaties en gemoedstoestand onder druk. Als we weten hoe we disfunctionele ademhaling kunnen corrigeren, valt er een wereld te winnen.

SPORT

In de sport wordt disfunctioneel ademhalen vrij snel duidelijk. Snel buiten adem, niet (zo snel) herstellen tijdens de inspanning, of niet snel genoeg herstellen tijdens de inspanning. Lang moe zijn na een inspanning. Ongemerkt hyperventileren: duizelig en soms zelfs benauwd tijdens het sporten. Weer beginnen met sporten lijkt lastiger dan het hoeft te zijn. Ademhaling kan in al deze situaties zeker een rol spelen als we weten waar we op moeten letten.

ONDERWIJS

In het onderwijs? Jazeker. Kinderen maar ook (jong)volwassen studenten zijn vaak al afgeleid, niet altijd goed in balans, en ze voelen zich vaak niet aanwezig. Vroeg aanleren hoe je anders kunt ademhalen, gaat kinderen en (jong) volwassenen gezondheidswinst opleveren. Korte, onbewuste ademstops als je een notificatie op je scherm binnenkrijgt. Moeite met reguleren van hun energie en emoties. Cognitie die vermindert hoe langer de disfunctionele ademhaling aanhoudt.

Onderbelichte kennis onder de aandacht brengen

Disfunctionele ademhaling is een belangrijke indicator van een ontregeld lichaam.

Welke professional heeft nog geleerd dit te observeren en weet ernaar te handelen?

Een ontregeld lichaam beïnvloedt zoals iedereen wel weet, de gezondheid en prestaties op allerlei negatieve manieren. Onbekende of vergeten, en hierdoor onderbelichte, kennis van ademfysiologie zorgt ervoor dat de oplossing vaak wordt gezocht in medicatie, rust en voeding. Uit onderzoek blijkt dat functionele ademaanpassingen een verschil kunnen maken bij het verhelpen van ontregelingen óf de impact van bestaande oplossingen kunnen vergroten. Het instituut voor ademfysiologie is opgericht om deze kennis terug te brengen in de rugzak van professionals uit de zorg, in de sport en in het onderwijs.

Docenten en ambassadeurs

ONTMOET DE EXPERTS

Artsen, tandartsen, fysiotherapeuten en paramedici uit verschillende werkvelden ondersteunen de missie van het Instituut voor Ademfysiologie door het delen van kun kennis. Je kunt hun masterclasses volgen of hen treffen als docent in de workshops of nascholingen. 

Reinout van Vliet

Revalidatiearts
Zorginnovator | Docent

Nurcan Yilmaz

Reconstructief tandarts
Spreker | Docent

Hans Timmerman

Fysiotherapeut
Haptonoom | Docent

Edwin Textor

Fysiotherapeut
Fascia Expert | Docent

Marlies Bodde

Revalidatiearts | Leefstijl Expert | Ambassadeur

Sebastién Klein

Neurokinesioloog
Ambassadeur

Steven Zwerink

Freediver | Ex-topsporter | Docent | Oprichter Instituut

Stuur gerust een bericht of kom langs!

contact

Ons Bezoekadres

Openingstijden

contactformulier

X