Leer ademhaling functioneel inzetten binnen de loopsport.
Verbeter prestaties, versnel herstel, verminder blessures.Â
Ademhaling vormt de basis van elke beweging. Zonder functionele ademhaling kan het lichaam niet optimaal presteren: energieniveaus raken verstoord, het herstel vertraagt en het zenuwstelsel komt onder druk te staan. Een goed gereguleerde ademhaling ondersteunt het autonome zenuwstelsel, bevordert herstel en faciliteert efficiënte en gecoördineerde beweging.
Het aanleren van correcte ademhalingstechnieken legt het fundament voor duurzaam, krachtig en blessurevrij bewegen. Ademhaling is daarmee geen bijzaak, maar een essentieel vertrekpunt voor zowel sportieve prestaties als herstelprocessen.
Deze training is speciaal voor iedereen die affiniteit heeft met hardlopen, wandelen, snel wandelen en zelfs triathlon. Denk hierbij aan:
– Looptrainers
– Sprinttrainers
– Snelwandeltrainers
– Wandeltrainers
– Triathlontrainers
Het is een unieke combinatie van hele praktische oefeningen, gecombineerd met wetenschappelijk onderbouwde inzichten.Â
Dus, ben jij als trainer actief binnen één van deze doelgebieden, meld je dan aan en kom leren hoe je de ademhaling functioneel in kunt zetten voor het verbeteren van prestaties, maar ook het versnellen van herstel van je atleten.Â
Deze training wordt gegeven in samenwerking gegeven met de Atletiekunie.
Tijdens de wetenschappelijk onderbouwde, maar heel praktische training leer je disfunctionele ademhaling bij je atleten herkennen, testen en aanpakken. We gaan actief aan het werk en combineren oefeningen met wetenschappelijke inzichten.Â
De training is hands-on, maar tegelijkertijd voorzien van een stevige theoretische onderbouwing. De trainers hebben ruimschoots ervaring en begeleiden al geruime tijd diverse sporters, sportploegen en sporttrainers op het gebied van functionele ademhaling.Â
Door een unieke combinatie van zowel online als offline leren, heb je straks deze kennis in je rugzak zitten. En je kunt deze direct toepassen op de baan, in het bos of op het strand.
Datum: 5 juli 2025
Tijd: 09.00 – 17.00
Locatie: Sportcampus Zuiderpark, Den Haag
Aantal plekken: 50
Licentiepunten looptrainers: 6
Extra: Toegang tot online leeromgeving
Examinering: Digitaal examen
Prijs: €299,-
Inbegrepen: Lunch, koffie, thee, presentatie van de dag, video’s van de oefeningen, toegang tot de online leeromgeving, en nog veel meer.
Kortom, ben je erbij?
De training wordt verzorgd door:
Jill, met Zwitserse roots en een Ierse moeder, groeide op in de bergen en ontwikkelde al jong een diepe liefde voor bewegen. Ze beoefende diverse sporten, waaronder wintersport, zwemmen, mountainbiken, roeien en dans.
Al vroeg werkte ze als sportinstructeur en in 2013 begon ze met triathlon. Via hypnobirthing en later als Mindful Run/Walk-instructeur ontdekte ze de kracht van ademhaling. In 2019 voltooide ze de opleiding tot Buteyko-ademtherapeut, gevolgd door verdere specialisaties op dit gebied.
Daarnaast behaalde ze haar advanced freediver-diploma. Gedreven door haar passie voor adem, sport en beweging, verzorgt ze trainingen en opleidingen en helpt ze anderen aan een functionele ademhaling en een sterk, veerkrachtig lichaam, zodat ze krachtiger en energieker in het leven staan.
Evelien is voormalig langebaanschaatser en een ervaren trainer en coach. Dankzij haar achtergrond aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding en haar jarenlange ervaring langs de baan, weet zij hoe essentieel de mentale kant van sport is. Deze combinatie heeft haar missie versterkt: sporters helpen om het beste uit zichzelf te halen.
In haar praktijk in Den Haag werkt Evelien als Mental Performance Coach met individuele topsporters. Een belangrijk onderdeel van haar begeleiding is het optimaal inzetten van ademhaling om prestaties te verbeteren, sneller te herstellen en beter om te gaan met spanning en druk.
Of het nu op de ijsbaan is of op de atletiekbaan: met de juiste ademhaling is elke prestatie krachtiger en duurzamer.
Steven is voormalig 400-meter sprinter (47,42 sec) en was ooit de nummer 2 van Nederland en lid van het Nationale Estafette Team (2007-2008).
Daarna heeft hij een passie voor triathlon ontwikkeld en meerdere 70.3 Ironmans gedaan.
Sinds 2019 specialiseert hij zich fulltime in de ademhaling en hoe je deze functioneel in kunt zetten, ten einde het herstelvermogen, prestaties en slaap te verbeteren.
Hij is advanced free diver, oprichter van het Instituut voor Ademfysiologie, en verzorgt trainingen, workshops en opleidingen in het hele land. Hij werkte met verschillende voetbalclubs uit de Eredivisie en werkte daarnaast met topsporters vanuit verschillende disciplines
De volgende onderwerpen komen aan bod
Beter ademhalen betekent efficiënter omgaan met je energievoorraad. Dit zorgt ervoor dat je langer door kunt of harder kunt pushen.
Om goed te kunnen ademen is een optimale houding belangrijk. Alleen al het letten op je ademhaling verbetert je houding, voeg daar een paar slimme oefeningen aan toe en je longen gaan open en je passen worden langer
Kortademig zijn betekent veelal niets anders dan een disfunctionele ademhaling en lage tolerantie voor CO2. Door trainen van de ademhaling verbetert deze en vermindert kortademigheid.
Een te hoge ademfrequentie zorgt voor een lichaam dat te snel aan staat. Een hogere hartslag betekent hogere verbranding en dus zinloos energieverbruik.
Hoe voorkom je blessures door het verminderen van overademen, maar ook hoe versnellen we herstel door ademhaling te reguleren tijdens revalidatie
Het middenrif is onze belangrijkste ademspier. Deze wordt veelal niet getraind en heeft verminderde ruimte. Een sterk middenriff zorgt voor goede beweging en verbeterde prestaties.
Omgaan met stress is cruciaal voor alle atleten. Voor, tijdens en na een wedstrijd heb je grip op je stressrespons met je ademhaling. Vooral als het lijf soms niet doet wat het hoofd wil.
Goed slapen is belangrijk om te kunnen herstellen, maar ook om voorbereid aan de volgende wedstrijd of training te kunnen beginnen. Ademhaling is cruciaal voor optimaal herstel.
Nee hoor. De training is juist bedoeld voor trainers zonder specifieke ademachtergrond. We starten bij de basis en combineren heldere uitleg met praktische oefeningen. Je hoeft dus géén therapeut of yogaleraar te zijn – als je een trainer bent met interesse in herstel en prestatie, ben je op je plek.
We houden het juist nuchter. Alles wat je leert is wetenschappelijk onderbouwd en direct toepasbaar op het loopveld. Denk aan concrete tools zoals ademfrequentie in rust, COâ‚‚-tolerantie meten, en oefeningen die je meteen kunt toepassen tijdens warming-up of herstel.
Ja. Je krijgt een krachtige basis én toegang tot een online leeromgeving waar je alles rustig kunt herhalen of verdiepen. Bovendien ontvang je praktische werkvormen die je direct in je eigen trainingen kunt verwerken.
Juist dan. Hoe beter iemand is, hoe belangrijker de details. Ademhaling is vaak de ontbrekende schakel tussen ‘goed’ en ‘optimaal’. Veel topatleten gebruiken ademtraining om nét dat beetje extra energie, focus of herstel eruit te halen.
Omdat de ademhaling vaak nog onbenut blijft als prestatiehefboom. Zelfs ervaren trainers zijn na deze dag verbaasd hoeveel impact een kleine aanpassing in ademhaling heeft op houding, herstel of looptechniek. Denk aan het verschil tussen ‘goed’ en ‘top’.
Ja. Je krijgt toegang tot een online leeromgeving, voorbeelden van oefeningen en formats, plus naslagmateriaal dat je kunt gebruiken in je eigen training of als input voor je sporters.
Absoluut. De principes van functioneel ademhalen zijn universeel en toepasbaar op wandelen, snelwandelen, triathlon én hardlopen. De trainers hebben zelf ervaring in deze disciplines en stemmen voorbeelden daarop af.
We laten zien hoe je ademhalingsoefeningen schaalbaar maakt, net als bij kracht- of looptechniektraining. Je leert hoe je het niveau eenvoudig aanpast per atleet, zonder je hele training om te gooien.
Daar helpen we je bij. De training is gericht op trainers: we oefenen niet alleen op onszelf, maar ook hoe je het kunt uitleggen en begeleiden. Inclusief valkuilen en tips voor het overbrengen naar verschillende type sporters.
Goede vraag. Je krijgt:
• Direct toepasbare kennis over prestatie, herstel en blessurepreventie
• Een extra dimensie in je trainingsaanpak
• 6 licentiepunten én toegang tot extra leermateriaal
• Inzicht en vaardigheden die je in álle sportcontexten kunt inzetten
• En wellicht het belangrijkste: tools om je sporters écht te helpen met iets wat vaak over het hoofd wordt gezien.
Datum: 5 juli 2025
Tijd: 09.00 – 17.00
Locatie: Sportcampus Zuiderpark, Den Haag
Aantal plekken: 50
Licentiepunten looptrainers: 6
Extra: Toegang tot online leeromgeving
Examinering: Digitaal examen
Prijs: €299,-