Baanbrekend Onderzoek: Ademtraining en de Invloed op de Miltgrootte bij Atleten

In de wereld van sportwetenschap en -geneeskunde blijven onderzoekers voortdurend nieuwe inzichten ontdekken die onze kennis over het menselijk lichaam en prestatievermogen verbreden. Recentelijk hebben wetenschappers van de Guizhou Universiteit en de Guangzhou Sport Universiteit een fascinerende ontdekking gedaan die een nieuwe dimensie toevoegt aan ons begrip van trainingsmethoden: ademtraining kan de grootte van de milt bij atleten vergroten.

Het onderzoek, gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift ‘Frontiers in Physiology’, werpt een licht op de adaptieve capaciteit van het menselijk lichaam en de rol van de milt in het zuurstoftransport tijdens fysieke inspanning. Deze bevindingen hebben niet alleen implicaties voor atleten, maar ook voor professionals in de sportgeneeskunde, fysiotherapie en personal training.

Het onderzoek omvatte een groep van 12 student-atleten zonder eerdere ervaring met ademhalingsoefeningen. Gedurende een periode van 8 weken ondergingen zij een trainingsprogramma waarbij ze eenvoudige fysieke activiteiten uitvoerden, zoals joggen en touwtjespringen, terwijl ze hun adem inhielden. Gedurende deze tijd werd ook een controlegroep gevolgd die identieke activiteiten uitvoerde, maar met normale ademhaling.

De resultaten waren opmerkelijk. De groep die ademhalingsoefeningen deed, vertoonde een significante toename in miltgrootte, wat wijst op een verhoogde capaciteit van de milt om rode bloedcellen vrij te geven tijdens fysieke inspanning. Dit fenomeen, bekend als de “zuurstofboost”, is van onschatbare waarde voor atleten die streven naar verbetering van hun uithoudingsvermogen en prestaties.

Niet alleen atleten zullen profiteren van deze bevindingen; ook freedivers, die regelmatig adem inhouden om langer onder water te kunnen blijven, zouden kunnen profiteren van een grotere miltgrootte. Dit opent nieuwe perspectieven voor deze extreme sporters en illustreert de veelzijdigheid van ademhalingsoefeningen in verschillende disciplines.

Interessant genoeg bleven de bloedparameters van de atleten in de groep die de ademoefeningen deed onveranderd, wat suggereert dat de reactie van de milt op deze trainingsmethode complexer is dan aanvankelijk gedacht. Dit benadrukt het belang van verder onderzoek om het volledige spectrum van deze fenomenen te begrijpen.

Kortom, deze baanbrekende ontdekking opent nieuwe deuren voor trainingsmethoden en prestatieverbetering in de atletiekwereld. Het benadrukt ook de noodzaak van voortdurend onderzoek om de complexiteit van het menselijk lichaam volledig te begrijpen.

Blijf op de hoogte van verdere ontwikkelingen in de sportwetenschap en -geneeskunde voor meer fascinerende inzichten die ons begrip van het menselijk lichaam en prestatievermogen verrijken.

Bron: Yang, K., Wang, W.-B., Yu, Z.-H., Cui, X.-L., Yu, Z.-B., Jiang, Y., Gou, J.-F., & Du, M.-M. (2022). Eight weeks of dry dynamic breath-hold training results in larger spleen volume but does not increase haemoglobin concentration. Frontiers in Physiology, 13. doi: 10.3389/fphys.2022.925539.

Professional? Aan de slag?

Er is werk aan de winkel. De ademhaling verdient meer tijd en aandacht in verschillende werkvelden om prestaties, slaap en kwaliteit van leven te vergroten en afhankelijk van medicatie daar waar mogelijk te verminderen. In de theoretische leergang verkrijg je diepgaande kennis over de ademhaling en hoe je disfunctioneel ademhalen professioneel kunt testen, meten en aanpakken.

Eerst op de hoogte blijven?

Wij geloven dat social media en het gebruik van deze kanalen voor veel onbewuste stress en ademproblematiek zorgt. Vandaar dat het meerendeel van onze communicatie via e-mail geschiedt zodat de ontvanger onze berichten op zijn / haar tijd kan consumeren zonder afleiding. wil je ook op de hoogte blijven van de vorderingen, nieuwsberichten en updates van het instituut, meld je dan even aan. 


Verder lezen?

Bekijk hieronder de meest recente publicaties. Of klik hier voor alle berichten inclusief een filteroptie. 

Invloed van het ademhalingspatroon op het leerproces, de kwaliteit van leven en de gezichtsontwikkeling bij kinderen

Inleiding Ademhalingspatronen spelen een cruciale rol in de algehele gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Disfunctioneel ademhalen, zoals mondademhaling, kan negatieve gevolgen hebben voor het leerproces, ...
apneu

De mogelijk schadelijke effecten van onbewust de adem inhouden

De moderne wereld eist een hoge mate van concentratie en aandacht, of we nu op kantoor werken, naar school gaan, of sociale media gebruiken. Ondanks ...
kinderen

Belang van ademeducatie voor professionals in sport, zorg en onderwijs

Neusademhaling: cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen Professionals in de sport, zorg en onderwijs spelen een sleutelrol in de ontwikkeling van kinderen, niet alleen wat ...
X