….heeft een grotere impact op de mondgezondheid dan vaak wordt gedacht. Door je kennis uit te breiden en te leren hoe je ademhalingspatronen bij je patiënten kunt identificeren, draag je niet alleen bij aan betere mondzorg, maar ook aan hun algehele welzijn. Meld je vandaag nog aan voor deze unieke e-learning en verbeter de gezondheid van je patiënten op een innovatieve, multidisciplinaire manier.
±3 uur studiebelasting met entree- en eindtoets.
door het KRT zijn 2 punten accreditatie verleend. Wij verwerken deze na afloop in PE-online.
tandartsen, tandarts-pedodontoloog, mondhygiënisten.
Drie zeer effectieve oefeningen om direct mee aan de slag te gaan
Het primaire doel van deze e-learning is het aanpakken van disfunctionele ademhalingspatronen.
Disfunctionele ademhaling komt vaker voor dan je denkt en kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen zoals kaak- en tandontwikkelingsproblemen, slaapapneu, en ontstoken tandvlees. Het vroegtijdig herkennen en corrigeren van deze patronen kan voorkomen dat deze klachten verergeren.
Tijdens de e-learning komen de volgende onderwerpen aan bod:
DISFUNCTIONEEL ADEMHALEN
“De luchtweg omvat de mond, kaak, neusholtes, tong en keel. Tandartsen kunnen in samenwerking met andere gezondheidsprofessionals de vroege tekenen van de aandoening herkennen, een juiste beoordeling van gezichts- en tandstructuren uitvoeren, en behandeling bieden om de disfunctie te helpen voorkomen en beheren. Daarom is het van belang om de invloed van luchtwegontwikkeling en -disfunctie op de mondgezondheid te bespreken.”
Tamkin J. Impact of airway dysfunction on dental health. Bioinformation. Januari 2020
Na deze cursus:
– Ken je de basisbeginselen van de werking van het ademhalingsstelsel;
– Ken je de invloed van de ademhaling op het zenuwstelsel en de nervus vagus;
– Weet je wat de relatie is tussen borstvoeding en de ademhaling en hoe dit het gebit beïnvloedt;
– Weet je wat disfunctioneel ademhalen is en hoe je het herkent;
– Weet je wat de gevolgen zijn van disfunctionele ademhaling voor het gebit;
– Weet je wat de gevolgen zijn van disfunctionele ademhaling voor de kaakontwikkeling;
– Weet je wat het ‘long face syndroom’ is en hoe je dit mede met ademhaling kunt verminderen;
– Weet je waarom je moet letten op de positie van de huig;
– Ken je de gevalideerde testen om disfunctionele ademhaling vast te stellen;
– Weet je hoe je kunt doorverwijzen indien nodig.
Deze kennis helpt je bij het opstellen van een gerichte behandelstrategie die verder gaat dan alleen tandheelkundige zorg.
In dit hoofdstuk bespreken Nurcan en Steven de werking van de ademhalingsbeweging en bespreken we het fysiologische verschil tussen neus- en mondademhaling. Ook komt disfunctionele ademhaling aan bod en leert u dit observeren en herkennen. Er wordt aandacht besteedt aan het effect van de ademhaling op de ontwikkeling van het gebit en de kaak en wordt slaapapneu en onbewuste ademstops besproken.
Nadat we het vooral over de negatieve effecten van disfunctionele ademhaling hebben gehad is het nu tijd voor het goede nieuws. Wat kun je als specialist in de mondzorg doen om je patiënten te ondersteunen bij het aanleren van een verbeterde en functionele ademhaling. Maar ook: wat kan een ademspecialist doen en waarom is het ook goed om door te verwijzen?
In deze video’s vatten we de belangrijkste zaken samen en vestigen we nogmaals de aandacht op de meest praktische waarnemingen in interventies. Je krijgt daarnaast toegang tot de verschillende testen, handige links en referenties.
In het vijfde hoofdstuk komen er een aantal ademhalingsinterventies aan bod die interessant zijn in de tandartspraktijk. U leert eerst zelf deze ademhalingstechnieken en vervolgens hoe u een patiënt deze ademhalingsinterventies aanleert.
In onderstaand overzicht zie je hoe in deze e-learning Toegepaste Ademfysiologie bij herstel en pijnmanagement in de tandartspraktijk deskundigheidsbevordering verzekerd wordt.
Niet iedereen vindt het prettig om nieuwe kennis in de vorm van een e-learning op te doen. Wij bieden de inhoud van deze e-learning zoals hierboven beschreven ook aan in de vorm van een live webinar of een workshop op locatie van jouw tandartspraktijk.
Ieder kwartaal organiseren we een live webinar over detectie en aanpak van disfunctionele ademhaling in de tandartspraktijk. Dit webinar duurt 180 minuten en begint om 19.00. Afwisseld komen tandarts Nurcan Yilmaz Vukkink en ademfysioloog Steven Zwerink aan bod. Zij belichten telkens hetzelfde onderwerp vanuit tandheelkundig én ademfysiologisch oogpunt. Er worden interactieve kennisvragen gesteld tijdens het webinar waar je als deelnemer op kunt ‘stemmen‘. Het webinar wordt tevens opgenomen (zonder deelnemers in beeld) en nagestuurd. Dit webinar is geaccrediteerd met 3 punten (KRT). De eerstvolgende datum is nog niet bekend, stuur ons een bericht als je op de hoogte gehouden wilt worden.
Het is mogelijk deze workshop aan te vragen voor jouw praktijk bij jou op locatie te organiseren óf plaats te laten vinden op onze vertrouwde workshop locatie Het Rusttheater in Reutum (vlakbij Almelo). Het aantal deelnemers voor een workshop ligt tussen de 20 en 25 personen maximaal. Je gaat actief zelf aan de slag met het aanleren en oefenen van verschillende ademhalingsinterventies zodat je dit in je praktijk kunt gebruiken. Gebruik het onderstaande formulier om een offerte voor deze workshop aan te vragen.