Word een specialist in de effecten van de ademhaling op de fysieke, mentale, emotionele en spirituele gezondheid en maak deze kennis over ademhaling toepasbaar en toegankelijk!Â
Duur: 6-12 maanden
Investering: €4975 ,- (btw vrijgesteld)
(Vrijstellingen en kortingen van toepassing bij aantoonbare ervaring en kennis)
Een ademfysioloog is een post-hbo opgeleide specialist in ademhaling die wetenschappelijke kennis over de fysiologie, mechanica en chemie van ademhaling vertaalt naar praktische toepassingen. Hij of zij bevordert gezondheid, prestaties en herstel door middel van testen, specifieke oefeningen en begrijpelijke uitleg. Toepassingen omvatten zorg (therapie en preventie), sport (prestatieoptimalisatie en herstel), onderwijs (gedrag, slaap en leerprestaties) en vitaliteit (burn-outpreventie en welzijn op de werkvloer).Â
Ademfysiologen werken interdisciplinair en maken gebruik van innovatieve technologieën om ademhalingspatronen te analyseren en interventies te personaliseren. Ze dragen bij aan bewustwording en educatie door middel van trainingen en publicaties, met als doel de algehele kwaliteit van leven te verbeteren.
Als ademfysioloog vertaal je wetenschappelijke kennis over ademhaling naar praktische en toepasbare oplossingen. Je werkt met testen, gerichte oefeningen en begrijpelijke uitleg om gezondheid, prestaties en welzijn te verbeteren. Of je nu in de zorg werkt, sporters begeleidt, of in het onderwijs gedrag en slaapproblematiek aanpakt, als ademfysioloog maak je écht een verschil.
Gezondheid en vitaliteit als focus
De opleiding tot Ademfysioloog is perfect voor wie gefascineerd is door vitaliteit en gezondheid. Je leert mensen beter om te gaan met stress, hun energieniveau te optimaliseren en focus te verbeteren. Individuen en teams begeleid je naar meer balans en betere prestaties. Denk aan lagere burn-outcijfers, hogere productiviteit en duurzamere inzetbaarheid in organisaties.
Ademhaling in de sportwereld
Met jouw expertise kunnen atleten en sportteams hun grenzen verleggen. Ademfysiologische technieken verbeteren CO2-tolerantie, optimaliseren zuurstofopname en versnellen herstel. Dit vertaalt zich in betere resultaten, blessurepreventie en een optimale voorbereiding op wedstrijden. Jouw rol als ademfysioloog maakt je een onmisbare schakel voor sportcoaches en trainers.
De meerwaarde voor mondzorgprofessionals
Als tandarts of mondzorgprofessional kun je met de opleiding tot Ademfysioloog ademhaling inzetten om klachten zoals openmondgedrag, slaapapneu en kaakspanning te behandelen. Deze aanpak versterkt preventieve zorg, verbetert orthodontische resultaten en draagt bij aan zowel mondgezondheid als het algehele welzijn van je patiënten.
Een aanvulling voor fysiotherapeuten
Voor fysiotherapeuten biedt de opleiding tot Ademfysioloog de tools om disfunctionele ademhaling als oorzaak van fysieke klachten te herkennen en aan te pakken. Je leert ademinterventies toepassen voor pijnreductie, sneller herstel en betere sportprestaties. Deze holistische aanpak leidt tot duurzame resultaten en optimaliseert de balans van je cliënten.
De rol van huisartsen
Huisartsen krijgen met deze opleiding een krachtige aanvulling voor eerstelijnszorg. Je herkent en behandelt klachten zoals stress, hyperventilatie, slaapstoornissen en chronische vermoeidheid. Met wetenschappelijk onderbouwde ademinterventies bied je patiënten een effectieve route naar duurzaam herstel en preventie.
Brede toepasbaarheid, impact op maat
Ademfysiologie is een veelzijdige expertise. Of je nu in de zorg, sport, onderwijs of zakelijke wereld werkt, de kennis en vaardigheden die je opdoet als ademfysioloog zijn breed inzetbaar. Daarmee lever je een waardevolle bijdrage aan het verbeteren van gezondheid, prestaties en kwaliteit van leven.
Fundamentele kennis van de ademhaling, de longen, specifieke aandoeningen en behandelmethodes hoort in de rugzak van iedereen die ademfysiologie bestudeert
Topsport staat bekend om de zoektocht naar meetbare extra procenten winst en constant verfijnen. Prestaties verbeteren en herstel versnellen kan met ademhaling. Wat kunnen we leren van de topsport?
De relatie tussen onze ademhaling en water is eeuwenoud. Freedivers hebben deze unieke relatie omgezet naar kennis om tot grote diepten te duiken maar deze kennis kan ook elders worden ingezet.
De basis van yoga is ademhaling. De ademhaling is leidend in beter bewegen, dieper rekken en ontspannen. Deze uitgebreide kennis is van groot belang en wordt daarom aangehaald.
De lucht die langs onze stembanden glijdt kan krakerig en hees klinken of juist krachtige klanken, lange serenades en betoverende intonaties voortbrengen. En dit is toepasbaar op vele momenten.
Last but not least: ademwerk wordt veelvuldig ingezet en er is een groeiend aantal effectieve ademtechnieken en testen specifiek ontwikkeld door specialisten die breed ingezet kunnen worden.
De opleiding Ademfysiologie neemt gemiddeld tussen de 6 en 12 maanden in beslag. De studiebelasting is ongeveer 120 uur. Â De opleiding bestaat uit 9 flexibel in te plannen opleidingsblokken die allen een eigen scholingsdag hebben. Sommige scholingsdagen zijn geaccrediteerde workshops, soms neem je deel aan presentatie van Steven in het bedrijfsleven, in de zorg of het onderwijs. Soms is een scholingsdag een praktische groepssessie met andere studenten Ademfysiologie. Daarnaast loop je dagdelen mee in de praktijk van een ademfysioloog. Een afwisselende manier van leren die alle kanten van het vak Ademfysioloog belicht.Â
Daarnaast volg je op je eigen tempo de lessen uit de online leergang die bij de opleiding hoort. De kennis uit deze online leergang wordt getoetst middels een mondeling examen dat afgenomen wordt rondom je examendatum.
Er is maandelijks een lunchtijd webinar van een uur genaamd ‘All things Ademfysiologie‘ waar alle studenten die kunnen, die dag aanwezig zijn. Er wordt een casus besproken en je kunt vragen indienen.Â
Â
Â
Elk van de 9 opleidingsblokken in de opleiding heeft een eigen scholingsdag en behandelt een specifiek aspect van ademhaling . De scholingsdagen worden meerdere keren per jaar aangeboden op verschillende plekken in het land. Dit maakt het mogelijk om jouw leerproces flexibel in te richten.Â
Â
Ademhaling is óók een praktisch onderwerp: er zijn dus groepssessies op praktijklocaties zoals een zwembad, sportschool, yogastudio of atletiekbaan. Er zijn regelmatig online intervisiesessies en je loopt fysiek mee in de praktijk van een ademfysioloog.Â
Â
De opleiding wordt afgesloten met een examendag (Individual Mastery), waarin je een 1-op-1 consult uitvoert met een aanwezige instructeur. Een mini-workshop Toegepaste Ademfysiologie organiseert voor een doelgroep die aansluit bij jouw beroepspraktijk. Een mondeling examen aflegt.
Het curriculum van de opleiding Toegepaste Ademfysiologie wordt overzien door een opleidingscommissie van vakinhoudelijke experts en specialisten. De opleiding heeft een studiebelasting van ongeveer 120 uur verdeeld over 9 opleidingsblokken, online leergang, webinars en groepsinstructiesessies.Â
– We onderzoeken hoe zuurstof (Oâ‚‚), koolstofdioxide (COâ‚‚) en stikstofmonoxide (NO) samenwerken in het ademhalingssysteem;
– De rol van het diafragma, de psoas en het effect van verschillende vormen van ademhaling wordt uitgediept;
– Neurologische aspecten zoals de invloed van de nervus vagus en het autonome zenuwstelsel komen aan bod;
– We doen metingen zoals HRV-analyse, ademfrequentie en ademtesten om fysiologische reacties te begrijpen;
– Er komen verschillende oefeningen en testen aan bod.
– We verkennen hoe ademhaling de energielevering beïnvloedt en het uithoudingsvermogen optimaliseert.
– Praktijkoefeningen met hardlopen, wielrennen en krachttraining helpen ademhalingspatronen te verbeteren.
– We leren het verschil tussen VO2 max en CO2 max.
– Hypoxie en hypercapnie worden toegepast om COâ‚‚-tolerantie en zuurstofbenutting te trainen.
– Ademhalingstechnieken zoals nasaal ademhalen, Buteyko, Wim Hof en diverse protocollen komen aan bod.
– We leren diverse oefeningen om het middenrif te trainenÂ
– De Mammalian Dive Reflex wordt onderzocht en ervaren in praktijkoefeningen.
– Technieken uit freediving en onder water breath-holds helpen om de ademprikkel te beheersen.
– We experimenteren met COâ‚‚-tolerantie en hoe het lichaam reageert op zuurstofbeperking.
– Waterdruk en het effect op het ademhalingsstelsel worden getest in gecontroleerde omstandigheden.
– De rol van ademhaling in stressreductie, slaapkwaliteit en herstel na inspanning staat centraal.
– We verkennen de impact van ademhaling op het zenuwstelsel en hormonen zoals cortisol en adrenaline.
– Praktische toepassingen zoals Box Breathing, 4-7-8 en HRV-biofeedback worden ingezet.
– De relatie tussen ademhaling en trauma wordt belicht vanuit zowel fysiologisch als psychologisch perspectief.
– Deze workshop wordt gegeven door Edwin Textor, een expert in ademhaling en biomechanica.
– De invloed van ademhaling op houding, mobiliteit en fascia wordt onderzocht.
– Specifieke spiergroepen zoals het diafragma, intercostale spieren en de psoas spelen een sleutelrol.
– We analyseren hoe asymmetrieën en bewegingspatronen ademhaling kunnen verstoren en optimaliseren.
– We werken aan spreekvaardigheid en het krachtig overbrengen van ademhalingskennis.
– Storytelling-technieken helpen om ademhaling toegankelijk en begrijpelijk te maken.
– Ademhaling en stemgebruik worden gecombineerd voor impactvolle communicatie.
– Praktische oefeningen helpen om ademfysiologie in diverse doelgroepen effectief te presenteren.
– We duiken dieper in ademhaling, testen van de ademhaling, behandelprotocollen maken.
– De fysiologie van hyperventilatie, hypoxie en zuur-base balans wordt verder onderzocht.
– Casestudies helpen om ademhalingsstrategieën te verfijnen en persoonlijk toe te passen.
– We combineren wetenschappelijke inzichten met praktijkgerichte ademhalingsoefeningen.
– We onderzoeken hoe blootstelling aan kou invloed heeft op het autonome zenuwstelsel en de ademhaling.
– Praktische sessies met cold exposure, zoals ijsbaden en snow runs, worden ingezet.
– We testen verschillende ademhalingstechnieken zoals de Wim Hof Methode en thermogenese-technieken.
– De relatie tussen kou, vasoconstrictie en stressadaptatie wordt in theorie en praktijk belicht.
We hebben een proces ontworpen om de uitvoering van de opleiding Toegepaste Ademfysiologie in goede banen te leiden en de stappen van intake tot examen duidelijk te maken.Â
Zoom Video Call
De opleiding start met een telefonische kennismaking. Ademfysioloog Steven Zwerink vertelt je over de opleiding en stelt je een aantal korte inhoudelijke vragen om te bekijken welke kennis van de ademhaling je al in rugzak hebt zitten. Aan de hand van een checklist worden eventuele vrijstellingen besproken. Ook kun je uiteraard je vragen stellen en aftasten of deze opleiding bij jouw ontwikkelingswensen past. Als dat zo is, ontvang je van Steven een voorstel en een offerte.Â
Op basis van de intake ontvang je een persoonlijk voorstel en een offerte voor jouw opleiding tot Ademfysioloog. Op basis van je voorkennis, vrijstellingen en persoonlijke wens tot extra coaching rolt daar een offerte uit. De prijs die op de website genoemd staat, is een goede richtlijn. Je kunt de offerte accepteren door een aanbetaling te doen via de link in de email. Daarna begint jouw opleiding direct!
Zoom Video Call
Als start van je opleiding volgt er een online kick-off gesprek met Steven Zwerink en  bespreek je het verloop van de opleiding, de gemiddelde doorlooptijd en je gewenste afstudeerdatum. Steven legt uit hoe de opleidingsdagen in elkaar zitten en hoe dit gepland en gecommuniceerd wordt in de online leercommunity omgeving van de opleiding Ademfysiologie.Â
Invite Link Community Platform
Direct na het ontvangen van je aanbetaling voor de opleiding voegen wij je toe aan de online leercommunity van de opleiding Ademfysiologie. Hier maak je een profiel aan en stel je je kort voor in de groep studenten. Dit platform gebruiken we om de communicatielijnen te verkorten, je persoonlijk je eigen scholingsdagen te laten plannen en om je de kans te geven andere professionals in dit werkveld te leren kennen, gebruik te maken van elkaars netwerk en kennis.Â
Online Community Platform
In onze online leercommunity maak je een persoonlijke planning met daarin de door jou gekozen data van 1-op-1 sessies, meeloopdagen en groepssessies, voorkeur voor bijwonen scholingsdagen die het Instituut voor Ademfysiologie organiseert in 2025/2026. Je kunt hier online op intekenen door te RSVP’en voor een specifieke scholingsdag.Â
Online Leerplatform
Je opleiding begint inhoudelijk met de toegang die je krijgt tot de online leergang “Toegepaste Ademfysiologie“. Deze online leergang is een mooie leidraad om in je eigen tijd verschillende kennisvelden van de ademfysiologie te ontdekken. Deze online leergang sluit je af met een mondelinge toets rondom je examendatum.Â
Groepsbijeenkomsten
De opleiding zal verder geschieden volgens jouw persoonlijke planning. Je hebt 9 scholingsdagen, verschillende meekijkdagen en een optioneel bij te wonen maandelijks webinar. Daags voor een geplande sessie ontvang je van ons een reminder.Â
1-op-1 bijeenkomst
Op een gezamenlijk te plannen moment neem je deel aan een mondeling examen. Dit wordt afgenomen door Steven Zwerink.Â
1-op-1 bijeenkomst
Op een gezamenlijk te plannen moment neem je deel aan een praktijk examen. Dit wordt afgenomen door Steven Zwerink. Het gaat om een mini-workshop die je organiseert en een ademhalingsconsult dat jij verzorgt.Â
1-1 bijeenkomst
Na succesvolle afronding van het mondeling en praktisch examen ontvang je van ons een diploma Toegepaste Ademfysiologie en mag je jezelf Ademfysioloog noemen! Van harte gefeliciteerd! We doen een persoonlijke evaluatie van jouw opleiding: hoe heb je het ervaren. Tips en tops. Ook nodigen we je uit deel te worden van de beroepsvereniging, het Genootschap van Ademfysiologen. Hier ontvang je na diplomering meer informatie over.Â
Online formulier
We nodigen je van harte uit ons uitgebreide online evaluatie formulier over de opleiding in te vullen. Dit gebruiken wij om de opleiding te verbeteren en de kwaliteit van de inhoud constant te houden over de jaren heen.Â
Mental Health Performance Coach Ademfysioloog i.o.
Tandarts en praktijkeigenaar Ademfysioloog i.o.
Fysiotherapeut en praktijkeigenaar Ademfysioloog i.o.
Verzorgende IG Ademfysioloog i.o.
Manager Circular Solutions Ademfysioloog i.o.
IC verpleegkundige Ademfysioloog i.o.
Gz-psycholoog/psychotherapeut
Ademfysioloog i.o.
Co-Active Coach
Ademfysioloog i.o.
Long- en oedeemfysiotherapeut, ademtherapeut, koudetrainer, leefstijlcoach Ademfysioloog i.o.
Vitaliteit, Beweging en Ademhaling Ademfysioloog i.o.
Trainer / Vitaliteitscoach / Coach / Somatic Stress Release
Ademfysioloog i.o.
Ademfysioloog i.o.
Hieronder vind je de meest gestelde vragen over de opleiding ademfysiologie. Staat jouw vraag er niet bij, voel je dan vrij om contact op te nemen met ons.
Deze opleiding is juist geschikt voor ademcoaches.
Je hebt waarschijnlijk al kennisgemaakt met de kracht van ademhaling, maar je wilt graag op zoek naar meer kennis in je rugzak, meer oefeningen en vooral naar meer manieren om deze kennis en ervaring die je hebt opgedaan toegankelijk en toepasbaar te maken.
We hebben de opleiding bewust zo vormgegeven dat je deze over langere tijd flexibel in kunt plannen.
De verplichte negen blokken worden allemaal drie of vier keer per jaar gegeven, en je hoeft deze niet in een vaste volgorde te doorlopen. Dus hopelijk geeft dat genoeg flexibiliteit om deze opleiding naast je drukke baan of eigen praktijk in te plannen.Â
Ja, indien je al een ademopleiding gevolgd hebt, is er de mogelijkheid om vrijstelling aan te vragen.
Deze worden per geval individueel behandeld, en hiervoor is een kennistoets noodzakelijk.
De opleiding heeft een heel stevig wetenschappelijk fundament.
De basis-effecten en systemen-interacties van de ademhaling komen uitgebreid en onderbouwd aan bod.
Echter, er is ook nog heel veel onderzoekwerk te doen. Dus daar waar we de antwoorden denken te weten, zullen ook aanleidingen tot onderzoek worden gegeven en mogelijk zelfs onderzoeken gestart.
Het startpunt is echter altijd verder bouwen op de kennis en studies die er al zijn.
Je kunt te allen tijde starten.
De verschillende blokken worden meerdere keren per jaar gegeven.
Als je besluit om mee te doen, krijg je direct toegang tot de online leergang en de kans om je planning voor de verschillende trainingsdata door te geven.
Dus je kunt direct aan de slag.
Een aantal individuele blokken zijn al wel geaccrediteerd voor fysiotherapeuten en mondzorgspecialisten.
De volledige opleiding wordt geleidelijk aan opgebouwd en aangevraagd. Hierover verwachten we eind 2025 meer helderheid.
Ja, het is mogelijk om het opleidingsbedrag in zes termijnen te voldoen.
Je committeert je aan het volledige bedrag en kunt hiervoor de flexibiliteit van deze zes termijnen gebruiken.
We zien een verandering in voorkeur van de verschillende platformen voor communicatie.
E-mail is de belangrijkste manier waarop we onze studenten informeren over updates, veranderingen, aanstaande evenementen en mooie onderzoeken, video’s of presentaties. We moeten dus te allen tijde op de hoogte zijn van de inhoud.
De Whatsapp Groep is slechts een kanaal.
We plannen graag een intake gesprek met jou als potentiële student om informatie te verstrekken en vragen te beantwoorden die er eventueel nog leven over deze opleiding Toegepaste Ademfysiologie. Tijdens het intakegesprek wordt gevraagd waarom je deel wilt nemen en bij wederzijdse instemming kun je aangeven wanneer je wilt beginnen. Plan via de kalender een gesprek:
Met het formulier kun je onze gratis opleidingsgids aanvragen en downloaden. Je krijgt hierbij nog meer informatie over de structuur en vorm van de opleiding. Dit is een goed startpunt als je wilt weten of deze opleiding past bij jou en bij je doelen.