1 jaar toegang tot alle lesinhoud en video's.
±6 uur studiebelasting met entree- en eindtoets.
voor het KRT is een accreditatie aanvraag in voorbereiding
tandartsen, tandarts-pedodontoloog, mondhygiënisten.
Het primaire doel van de e-learning Toegepaste Ademfysiologie bij herstel en pijnmanagement in de tandartspraktijk is deskundigheidsbevordering.
Na afronding van deze e-learning heeft u een gedegen begrip van de grondslagen van de ademfysiologie, weet u hoe een disfunctionele ademhaling te observeren en te herkennen. U bent bekend met een variatie aan functionele ademhalingstechnieken toepasbaar voorafgaand, tijdens en na een tandheelkundige ingreep en heeft u kennis van de gezondheidsresultaten die deze technieken opleveren voor de patiënt, in de tandartsstoel en daarbuiten.
De e-learning bestaat uit twee delen: korte videos en geschreven lessen Toegepaste Ademfysiologie bij herstel en pijnmanagement in de tandartspraktijk en een online masterclass casuïstiek door tandarts Nurcan Yilmaz-Vukkink.
De e-learning bestaat uit 3 hoofdstukken met een totaal van 3 modules en heeft een studiebelasting van ongeveer 3 uur.
In dit hoofdstuk bespreken we de biomechanica van de ademhaling: de fysiologie en anatomie van het respiratoire systeem. Er wordt aandacht besteedt aan de gaswisseling, zuurstof- en koolzuurtransport én de chemie van de ademhaling zodat de basis van de ademfysiologie helder is. We behandelen storingen in het gastransport zoals hypoxie en hypocapnie. Tenslotte komt het Bohr effect aan bod en halen we kennis op over vasodilatatie en vasoconstrictie.
In dit hoofdstuk bespreken we de werking van de ademhalingsbeweging en bespreken we het fysiologische verschil tussen neus- en mondademhaling. Ook komt disfunctionele ademhaling aan bod en leert u dit observeren en herkennen. Er wordt aandacht besteedt aan het effect van de ademhaling op de ontwikkeling van het gebit en de kaak en wordt slaapapneu en onbewuste ademstops besproken.
In het derde hoofdstuk bespreken we de samenhang tussen het autonoom zenuwstelsel en de ademhaling. Er is aandacht voor de manier waarop stressregulatie plaatsvindt in het autonoom zenuwstelsel en hoe ademhalingsinterventies daaraan bijdragen. U leert hoe dit voor en patiënt in een tandartsstoel van groot effect kan zijn. We bespreken het inzichtelijk maken van weerbaarheid van een patiënt door te kijken hartritmevariabiliteit (HRV). U leert over het verband tussen HRV en pijnperceptie en wat dit betekent voor een tandheelkundige behandeling.
In het vierde hoofdstuk bespreken we de ademhaling en een aantal bijbehorende systeeminteracties: het effect van ademhaling op de bloeddruk, de nervus vagus en ademhaling komen aan bod. We bespreken hoe de ademhaling de kou- en pijnperceptie beïnvloedt. U leert over therapeutische koolstofdioxide en weefselreacties op hypoxie.
In het vijfde hoofdstuk komen er een aantal ademhalingsinterventies aan bod die interessant zijn in de tandartspraktijk. U leert eerst zelf deze ademhalingstechnieken en vervolgens hoe u een patiënt deze ademhalingsinterventies aanleert.
120 minuten online webinar toegepaste ademfysiologie in de tandartspraktijk: casuïstiek
Reconstructief tandarts Nurcan Yilmaz-Vukkink bespreekt aan de hand van verschillende casussen toegepaste ademfysiologie in de praktijk. Van kaakontwikkeling tot het verminderen van pijn in de tandartsstoel en het verbeteren van herstel na een tandheelkundige ingreep.
–> accreditatie in voorbereiding (KRT).
❗Toekenning en bijschrijving van accreditatie punten in PE-online in het register vindt handmatig (door ons) plaats bij succesvolle afronding van de e-learning toegepaste ademfysiologie in de tandartspraktijk.
In onderstaand overzicht ziet u hoe in deze e-learning Toegepaste Ademfysiologie bij herstel en pijnmanagement in de tandartspraktijk deskundigheidsbevordering verzekerd wordt.
1 jaar toegang tot alle lesinhoud en video's.
±6 uur studiebelasting met entree- en eindtoets.
voor het KRT is een accreditatie aanvraag in voorbereiding
tandartsen, tandarts-pedodontoloog, mondhygiënisten.
De online leergang Ademfysiologie wordt verzorgd door Steven Zwerink, ex-atleet (400 meter sprint), Ademfysioloog en freediver.
Steven heeft een verleden als topsporter, bekroond met een zilveren medaille tijdens het NK 2007 voor de 400m sprint en als lid van het nationale estafetteteam.
Echter, pas jaren later na een levensveranderend ongeval in 2018 ontdekte Steven het ware potentieel van ademhalingstechnieken voor prestatieverbetering, stressreductie, versneld herstel en slaapoptimalisatie.
Steven realiseerde zich dat de sleutel tot optimale gezondheid en topprestaties vaak over het hoofd wordt gezien: de ademhaling. Niet alleen is onze ademhaling de spiegel van onze gezondheid, maar het is ook de toegangspoort tot ons zenuwstelsel en onze interne chemie.
Vanaf dat moment is het zijn missie geworden om de kennis van ademhalingstechnieken uit diverse leerscholen verder te verspreiden in de wereld van sport, zorg en educatie. Hij volgde diverse trainingen en opleidingen bij instructeurs van o.a. de Wim Hof Methode, Buteyko, Epiphora Methode en Stig Severinsen.
Steven geeft tegenwoordig workshops en trainingen bij toonaangevende ziekenhuizen (o.a. MST en UMCG), fysiotherapie- en ergotherapiepraktijken, en in is veelgevraagd gastdocent bij o.a Saxion Hogeschool. Zijn multidisciplinaire benadering combineert jaren van topsportervaring met ondernemerschap en een diepgaande kennis van ademhalingsfysiologie. Zijn partners zijn onder andere Pro-F Fysiotherapie, Fyrtuoos Fysiotherapie, ’t Roessingh Revalidatie en Daniels Tandheelkunde. Daarnaast werkte hij reeds met diverse spelers uit het betaald voetbal en met topsporters uit de atletiek, auto- en vechtsport.