De grootste verzameling wetenschappelijk onderzoek op het gebied van ademhaling verweven in een makkelijk toegankelijke online leergang. Leg de basis in de Ademfysiologie gewoon thuis achter je computer.
In deze online leergang Toegepaste Ademfysiologie leer je bijvoorbeeld hoe ademhaling onder andere een directe invloed heeft op bloeddruk, hartritmevariabiliteit en pijnperceptie.
Je ontdekt hoe ademhalingstechnieken slaap en psychologisch welzijn verbeteren, en leefstijlgerelateerde aandoeningen positief beïnvloeden. Met kennis van de Ademfysiologie versterk je daarnaast de fysieke gesteldheid van cliënten door te kunnen werken aan houding, spieren en kaakontwikkeling.
Je krijgt de tools en technieken om jouw patiënten, atleten of studenten op een hoger niveau te ondersteunen en te begeleiden naar betere prestaties en welzijn.
Fundamentele kennis van de ademhaling, de longen, specifieke aandoeningen en behandelmethodes hoort in de rugzak van iedereen die ademfysiologie bestudeert.
Topsport staat bekend om de zoektocht naar meetbare extra procenten winst en constant verfijnen. Prestaties verbeteren en herstel versnellen kan met ademhaling. Wat kunnen we leren van de topsport?
De relatie tussen onze ademhaling en water is eeuwenoud. Freedivers hebben deze unieke relatie omgezet naar kennis om tot grote diepten te duiken maar deze kennis kan ook elders worden ingezet.
De basis van yoga is ademhaling. De ademhaling is leidend in beter bewegen, dieper rekken en ontspannen. Deze diepgaande kennis is cruciaal en wordt daarom veelvuldig aangehaald.
De lucht die langs onze stembanden glijdt kan krakerig en hees klinken of juist krachtige klanken, lange serenades en betoverende intonaties voortbrengen. En dit is toepasbaar op vele momenten.
Last but not least: ademwerk wordt veelvuldig ingezet en er is een groeiend aantal effectieve ademtechnieken en testen specifiek ontwikkeld door specialisten die breed ingezet kunnen worden.
In 18+ hoofdstukken leg je een solide fundament in de Ademfysiologie. Bereid je voor op waardevolle inzichten en praktische toepassingen die je professionele vaardigheden verder versterken.
In dit hoofdstuk duiken we diep in de fysiologie van het ademhalingssysteem met twee uitgebreide modules. We behandelen de anatomie van de longen, de mechanismen van gaswisseling, en het transport van zuurstof en koolstofdioxide. Daarnaast bespreken we storingen in het gastransport en hoe deze van invloed kunnen zijn op de ademhaling. Het hoofdstuk sluit af met een gedetailleerde verkenning van de chemie van de ademhaling, inclusief de interacties tussen zuurstof en CO2, en de cruciale rol van stikstofmonoxide.
In dit tweede hoofdstuk nemen we u mee op een boeiende reis door de ademhalingsgeschiedenis en longontwikkeling, verspreid over vier uitgebreide modules. We starten met de evolutie van de ademhaling en de samenstelling van lucht, gevolgd door de fascinerende in-utero ontwikkeling van de longen. Vervolgens bespreken we de verschillende ademhalingsspieren, met extra aandacht voor de cruciale inademingsspier: het diafragma. In twee afzonderlijke modules richten we ons op de voordelen van neusademhaling en de impact van disfunctioneel ademen.
In het derde hoofdstuk behandelen we de rol van ademhaling bij de regulatie van het autonoom zenuwstelsel. We gaan in op het effect van ademhaling op het hart, hartritmevariabiliteit en cardiovasculaire gezondheid. U leert over de Polyvagaal Theorie.
In het vierde hoofdstuk bespreken we de ademhaling en bijbehorende systeeminteracties: het effect van ademhaling op de bloeddruk, hoe ademhaling de zuur/base reguleert, we bespreken respiratoire en metabole acidose, de nervus vagus en ademhaling komen uitgebreid aan bod. We bespreken hoe de ademhaling de kou- en pijnperceptie beïnvloedt, en behandelen de body-mind en mind-body connectie. Er is aandacht voor het olfactorisch systeem en tot slot behandelen we de rol van ademhaling in het endocriene systeem.
In het vijfde hoofdstuk komen er verschillende ademhalingsstoornissen- en aandoeningen aan bod. We bespreken longaandoeningen en de relatie met ademfysiologie. Er is aandacht voor leefstijl gerelateerde aandoeningen en hun relatie met ademhaling. Tot slot bespreken we aandoeningen met een fysieke oorzaak en hun relatie tot ademfysiologie. Er is een module gewijd aan diagnostiek, verwijzing en de rol van de ademfysioloog.
Het zesde hoofdstuk is volledig gewijd aan het bevorderen van de kennis rondom ademhalingstechnieken en interventies. Er komen verschillende ademhalingsinterventies aan bod die allemaal een andere functie hebben. De wetenschappelijke onderbouwing hiervan staat centraal. Er is veel onderzoek gedaan naar ademhaling en deze versnipperde kennis wordt in dit hoofdstuk samengebracht. Alles vanuit evidence-based-practice (EBP) fundament.
De gezondheidsuitkomsten van functionele ademhaling zijn talrijk en komen in het zevende hoofdstuk aan bod. Er is aandacht voor ademhaling en het effect op slaap, de psychologische aspecten van ademhaling, positieve uitkomsten met betrekking tot leefstijlgerelateerde aandoeningen, evenals voordelige effecten op de fysieke gesteldheid: houding, muscoloskeletaal, kaakontwikkeling.
Deze online leergang bied je tal van voordelen en hulpmiddelen om je leerervaring te optimaliseren: