Hypercapnie als resultaat van neusademhaling tijdens aerobe oefeningen verhoogt cerebrale bloedstroom

Onderzoek wijst uit: Neusademhaling tijdens sport kan wonderen doen voor je brein! 🏃‍♂️👃✨

Hier is een korte samenvatting van deze opwindende bevindingen:

1️⃣ Neusademhaling en Hypercapnie👃:
Tijdens matige intensiteit van aerobe oefeningen kan neusademhaling hypercapnie bevorderen, wat simpelweg een toename in CO2 in de bloedbaan betekent.

2️⃣ Meer Bloedstroom naar je Brein 🧠💪:
Ademen via je neus tijdens oefeningen verhoogt de cerebrale bloedstroom. Dit is belangrijk, omdat een verhoogde bloedstroom naar het brein leidt tot een toename van metabole activiteit in het brein, wat neuroplasticiteit en andere hersenadaptaties stimuleert die uiteindelijk de cognitieve gezondheid verbeteren.

3️⃣ Cognitieve Boost🚀:
Blootstelling aan een tijdelijke hypercapnische prikkel (dankzij die neusademhaling) kan voordelen bieden voor de cognitieve functie. Denk hierbij aan scherper zijn, beter kunnen focussen en sneller kunnen denken!

Bonus: Neusademhaling kan ook voordelen bieden zoals verbeterde slaap, verhoogde immuniteit en vetverlies. Meer onderzoek is nodig, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend.

Echter, hoewel deze inzichten fascinerend zijn, vergeet niet dat dit geen medisch advies is. Raadpleeg altijd een specialist bij klachten.

Ademfysiologie is niet alleen de wetenschap van ademen – het is de kunst van optimaal leven en presteren. 🌬️💖

#Neusademhaling #Cognitie #Sport #Brein #Gezondheid#ademfysiologie 🍃🧠🌬️

Professional? Aan de slag?

Er is werk aan de winkel. De ademhaling verdient meer tijd en aandacht in verschillende werkvelden om prestaties, slaap en kwaliteit van leven te vergroten en afhankelijk van medicatie daar waar mogelijk te verminderen. In de theoretische leergang verkrijg je diepgaande kennis over de ademhaling en hoe je disfunctioneel ademhalen professioneel kunt testen, meten en aanpakken.

Eerst op de hoogte blijven?

Wij geloven dat social media en het gebruik van deze kanalen voor veel onbewuste stress en ademproblematiek zorgt. Vandaar dat het meerendeel van onze communicatie via e-mail geschiedt zodat de ontvanger onze berichten op zijn / haar tijd kan consumeren zonder afleiding. wil je ook op de hoogte blijven van de vorderingen, nieuwsberichten en updates van het instituut, meld je dan even aan. 


Verder lezen?

Bekijk hieronder de meest recente publicaties. Of klik hier voor alle berichten inclusief een filteroptie. 

De rol van ademhaling in mondgezondheid: herkenning en aanpak van disfunctionele ademhaling voor tandartsen

Als tandarts of mondzorgspecialist sta je dagelijks in direct contact met de structuren die betrokken zijn bij ademhaling, zoals de mond, kaak, neus, tong en ...
overgang

De relatie tussen ademhaling en menopauze: een onderbelicht gezondheidsaspect

De menopauze wordt vaak gezien als een onvermijdelijke, maar tijdelijke fase in het leven van vrouwen, een periode van hormonale schommelingen waar ze simpelweg “even ...
Gezichtsontwikkeling

Open Mond Gedrag (OMG): Een onzichtbare epidemie die de gezondheid en ontwikkeling van kinderen (en volwassenen) bedreigt

Open mond gedrag (OMG) is een fenomeen dat, hoewel vaak over het hoofd gezien, wijdverbreid is onder jonge kinderen. Dit gedrag houdt in dat een ...