De mogelijke impact van sportbeha’s op ademhalingsmechanica

Het belang van gebalanceerd eten snapt iedereen. Wat veel mensen niet weten is dat gebalanceerd ademhalen net zo belangrijk is (en ik denk zelfs belangrijker). Meer ademen dan je metabolische behoefte kan voor problemen zorgen maar minder ademen ook. Tegelijkertijd kan het ook significante voordelen opleveren. Als sporter en sportcoach is het daarom belangrijk om vooral voor, tijdens en na inspanning je ademhaling functioneel in te zetten om lichaam en hoofd precies dat te geven wat ze nodig hebben. In een recente studie komt naar voren dat een te strakke sportbh ook tot disfunctionele ademhaling kan leiden. Deze studie, geleid door Shalaya Kipp en collega’s, werpt licht op dit verrassend onderbelichte onderwerp.

De studie, getiteld “Sports Bra Restriction on Respiratory Mechanics during Exercise,” onderzoekt hoe de strakheid van de onderband van een sportbeha de ademhalingsmechanica en het mechanische werk van ademhaling tijdens oefening beïnvloedt. Net als bij koorddansen, waar elke beweging telt, toont dit onderzoek aan dat de druk van een te strakke sportbeha de ademhaling significant kan beïnvloeden, waardoor de inspanning die nodig is om te ademen toeneemt en de efficiëntie van de ademhaling afneemt.

Tijdens maximale inspanningstests ontdekten de onderzoekers dat deelnemers met een strakke sportbeha  een hogere ademhalingsfrequentie hadden, maar met een lager volume, oftewel: ze ademden vaker, maar minder diep. Dit patroon van oppervlakkige, frequente ademhaling is vergelijkbaar met wat je zou ervaren als je probeert te balanceren op een dunne lijn, waarbij elke ademhaling zorgvuldig wordt gemeten om niet te vallen.

Interessant is dat tijdens submaximale hardlooptests, het zuurstofverbruik – een maatstaf voor hoe efficiënt het lichaam zuurstof gebruikt tijdens inspanning – licht toenam in de strakke sportbeha groep. Dit suggereert dat de extra inspanning die nodig is om te ademen onder druk van de sportbeha de algehele efficiëntie van het lichaam tijdens het hardlopen kan verminderen. Met andere woorden, de sporters moesten harder werken voor dezelfde prestatie, een duidelijke indicatie dat de balans van functioneel ademhalen was verstoord.

Advies voor sporters
Wat betekent dit voor de gemiddelde sporter? Net zoals een koorddanser zijn evenwicht moet vinden, moeten sporters aandacht besteden aan hoe hun uitrusting, inclusief hun sportbeha, hun ademhaling beïnvloedt. Het kiezen van de juiste pasvorm kan net zo cruciaal zijn als de juiste ademhalingstechniek om de prestaties te optimaliseren en het comfort te maximaliseren.

De studie van Kipp en haar team benadrukt een vaak over het hoofd gezien aspect van sportkleding en de invloed ervan op de ademhaling. Het herinnert ons eraan dat, net als bij koorddansen, het vinden van de juiste balans in alles wat we doen – inclusief hoe we ademen en welke kleding we dragen tijdens het sporten – essentieel is voor zowel onze prestaties als ons welzijn. Dus de volgende keer dat je je klaarmaakt voor een workout, onthoud dan dat de juiste sportbeha kiezen niet alleen gaat over ondersteuning, maar ook over het behouden van de kunst en balans van ademhalen.

Professional? Aan de slag?

Er is werk aan de winkel. De ademhaling verdient meer tijd en aandacht in verschillende werkvelden om prestaties, slaap en kwaliteit van leven te vergroten en afhankelijk van medicatie daar waar mogelijk te verminderen. In de theoretische leergang verkrijg je diepgaande kennis over de ademhaling en hoe je disfunctioneel ademhalen professioneel kunt testen, meten en aanpakken.

Eerst op de hoogte blijven?

Wij geloven dat social media en het gebruik van deze kanalen voor veel onbewuste stress en ademproblematiek zorgt. Vandaar dat het meerendeel van onze communicatie via e-mail geschiedt zodat de ontvanger onze berichten op zijn / haar tijd kan consumeren zonder afleiding. wil je ook op de hoogte blijven van de vorderingen, nieuwsberichten en updates van het instituut, meld je dan even aan. 


Verder lezen?

Bekijk hieronder de meest recente publicaties. Of klik hier voor alle berichten inclusief een filteroptie. 

Invloed van het ademhalingspatroon op het leerproces, de kwaliteit van leven en de gezichtsontwikkeling bij kinderen

Inleiding Ademhalingspatronen spelen een cruciale rol in de algehele gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Disfunctioneel ademhalen, zoals mondademhaling, kan negatieve gevolgen hebben voor het leerproces, ...
apneu

De mogelijk schadelijke effecten van onbewust de adem inhouden

De moderne wereld eist een hoge mate van concentratie en aandacht, of we nu op kantoor werken, naar school gaan, of sociale media gebruiken. Ondanks ...
kinderen

Belang van ademeducatie voor professionals in sport, zorg en onderwijs

Neusademhaling: cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen Professionals in de sport, zorg en onderwijs spelen een sleutelrol in de ontwikkeling van kinderen, niet alleen wat ...
X