Pas jij al principes uit de ademfysiologie toe?

Ademhalen: het gebeurt meestal op de automatische piloot, maar het bewust aansturen van dit essentiële proces kan onze gezondheid en welzijn aanzienlijk verbeteren. Dit is niet alleen een fundamenteel aspect van leven, maar ook een onderbelicht gebied in veel professionele praktijken. Als zorgverlener, leraar, of coach is het cruciaal om de ademhaling niet alleen te begrijpen, maar ook te integreren in je aanpak. Dit biedt een unieke kans om de impact van je werk te vergroten en echte, duurzame verbeteringen in het leven van mensen te bewerkstelligen.

Hoe goed ken je de ademhaling van je cliënten of patiënten? Stel jezelf en hen essentiële vragen: Hoe is de slaap? Ervaart men problemen met in slaap vallen, nachtelijk wakker worden, of zelfs slaapapneu? Wat zegt dit over hun manier van ademhalen? Verder, tijdens activiteiten zoals sport, is de ademhaling oppervlakkig of diep, snel of traag? Deze inzichten kunnen helpen bij het aanpassen van therapieën en trainingen voor optimale resultaten.

Observeer ook de fysieke indicaties van hun ademhalingspatronen. Is er sprake van mondademhaling of neusademhaling? Hoe vaak ademt men per minuut? Dit zijn cruciale observaties die kunnen wijzen op de noodzaak voor interventie. Zelfs details zoals de ontwikkeling van de kaak en neus kunnen invloed hebben op iemands vermogen om effectief door de neus te ademen.

Fysiotherapeuten, bijvoorbeeld, kunnen de oefenprestaties van patiënten aanzienlijk verbeteren door ze te begeleiden naar een effectievere neusademhaling tijdens inspanning. Dit leidt niet alleen tot betere concentratie maar helpt ook bij het optimaliseren van de lichaamsfuncties tijdens en na de inspanning. (Leer nu alles over Toegepaste Ademfysiologie & Biomechanica)

Diëtisten kunnen hun advies verrijken door te kijken naar hoe ademhalingsgewoonten de spijsvertering en opname van voedingsstoffen beïnvloeden. Het aanpakken van mondademhaling kan de effectiviteit van hun voedingsstrategieën verdubbelen, wat leidt tot betere gezondheidsuitkomsten voor hun cliënten.

Tandartsen worden direct geconfronteerd met de gevolgen van slechte ademhalingsgewoonten, zoals droog tandvlees en cariës. Een holistische benadering die ook de ademhalingsgewoonten aanpakt, kan helpen terugkerende problemen te voorkomen.

De implicaties van bewust ademhalen reiken verder dan het medische: ze raken aan de algehele kwaliteit van leven. Een bevolking die bewust ademt is gezonder, productiever en gelukkiger. Dit vermindert de belasting op onze gezondheidszorg en verhoogt de algemene welvaart van de samenleving.

De online leergang Toegepaste Ademfysiologie en diverse gespecialiseerde trainingen voor specialisten in beweging, mondzorg en topsport bieden de nodige kennis en tools om deze inzichten effectief te integreren in je praktijk. Deze programma’s bieden niet alleen theoretische kennis maar ook praktische toepassingen die onmiddellijk kunnen worden toegepast.

Laten we de verantwoordelijkheid nemen om onze kennis van ademhaling uit te breiden en toe te passen. Het is tijd om actie te ondernemen en niet alleen te helpen met huidige klachten, maar onze cliënten en patiënten ook een gezonder en evenwichtiger toekomst te bieden.

Ademhaling is de essentie van leven. Door deze te optimaliseren, kunnen we de levenskwaliteit van onze cliënten en de samenleving als geheel verbeteren. Doe mee en maak het verschil. De tijd om te handelen is nu.

Professional? Aan de slag?

Er is werk aan de winkel. De ademhaling verdient meer tijd en aandacht in verschillende werkvelden om prestaties, slaap en kwaliteit van leven te vergroten en afhankelijk van medicatie daar waar mogelijk te verminderen. In de theoretische leergang verkrijg je diepgaande kennis over de ademhaling en hoe je disfunctioneel ademhalen professioneel kunt testen, meten en aanpakken.

Eerst op de hoogte blijven?

Wij geloven dat social media en het gebruik van deze kanalen voor veel onbewuste stress en ademproblematiek zorgt. Vandaar dat het meerendeel van onze communicatie via e-mail geschiedt zodat de ontvanger onze berichten op zijn / haar tijd kan consumeren zonder afleiding. wil je ook op de hoogte blijven van de vorderingen, nieuwsberichten en updates van het instituut, meld je dan even aan. 


Verder lezen?

Bekijk hieronder de meest recente publicaties. Of klik hier voor alle berichten inclusief een filteroptie. 

overgang

De relatie tussen ademhaling en menopauze: een onderbelicht gezondheidsaspect

De menopauze wordt vaak gezien als een onvermijdelijke, maar tijdelijke fase in het leven van vrouwen, een periode van hormonale schommelingen waar ze simpelweg “even ...
Gezichtsontwikkeling

Open Mond Gedrag (OMG): Een onzichtbare epidemie die de gezondheid en ontwikkeling van kinderen (en volwassenen) bedreigt

Open mond gedrag (OMG) is een fenomeen dat, hoewel vaak over het hoofd gezien, wijdverbreid is onder jonge kinderen. Dit gedrag houdt in dat een ...
inspanning

Perfusie, VO2max, en de distributie van alveoli en capillairen in de longen

Ademhaling is een van de meest essentiële processen van het leven. Het complexe mechanisme waarmee onze longen zuurstof uit de lucht halen en kooldioxide afvoeren, ...